Social 9 August 2016 13:00
Un studiu al PISA a scos la iveala faptul ca elevii romani nu privesc cu prea mult entuziasm scoala. Dintre elevii care au participat la studiu, 90% au declarat ca in clasa lor se intarzie mult, in vreme ce 44% dintre ei au spus ca au chiulit cel putin o data in ultima vreme. Secretul pentru ca elevii sa mearga de placere la scoala sta in mainile mai multor persoane, de la parinti si profesori, la persoanele cu putere de decizie din Ministerul Invatamantului.

Cert este, insa, ca sunt cateva lucruri foarte mici care ar putea sa-i determine pe copii sa se simta mai bine la scoala si sa mearga de drag la ore. Iata cateva lucruri care conteaza mai mult decat ai crede:

Uniformele scolare. De ce este de preferat ca toate scolile sa impuna uniforma

Putine scoli si licee din tara noastra mai au in prezent uniforme, insa ele ar putea sa ii ajute mai mult decat s-ar putea crede pe elevi. Ele sunt, intai de toate, o modalitate ca elevii sa se simta egali intre ei, fara presiunea ca un coleg ar putea avea posibilitati financiare mai crescute. In acelasi timp, ele il fac pe elev sa se simta parte dintr-o echipa, sa simta ca apartine unui grup social de persoane.

Introducerea unei uniforme este o idee pe care mai multi parinti, dar si cat mai multe institutii scolare ar trebui sa o ia in calcul. Mai mult, o astfel de broderie cu numele scolii si cu numele elevului va personaliza uniforma si va face mai usoara socializarea intre elevi, dar si comunicarea intre elevi si profesori.

Teme mai putine si mai mult timp liber

Temele tot mai multe pe care le primesc elevii au devenit un subiect de actualitate in ultimii ani. Parerile legate de acest subiect sunt impartite, insa, daca ne uitam la exemplul finlandezilor, vom vedea ca numarul mare de teme nu este legat direct de rezultatele scolare. In aceasta tara, elevii au performante scolare crescute si asta intr-un sistem de invatamant in care elevii au foarte multa libertate, se arata intr-un articol al Wall Street Journal.

In Finlanda, cei mai multi dintre elevi nu au teme deloc, iar cei de liceu petrec cel mult o jumatate de ora pentru a rezolva temele pentru acasa. Elevii nu resimt presiunea scolii pentru ca au suficient timp pentru a se dedica pasiunilor lor.

Fara vanarea notelor

Notele nu sunt intotdeauna o reflexie reala a cunostintelor unui elev, iar o nota mica nu se traduce mereu prin dezinteres din partea scolarilor. Multi elevi vaneaza note in loc sa vada obiectivul real al scolii – cel de a-l pregati pentru viata si profesie. Vanarea notelor este incurajata de parinti, care pun presiune permanenta asupra elevilor pentru a lua note cat mai mari, asa ca acestia ar trebui sa fie mai indulgenti din acest punct de vedere.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Conform The Atlantic, Steve Jobs, omul care a revolutionat lumea tehnologiei a avut in liceu o medie de 2.65, care echivaleaza cu o medie generala de 7 in sistemul de la noi. Desi o astfel de nota nu este considerata una a elevilor cu un viitor promitator in fata, povestea lui Jobs si a multor altor personalitati demonstreaza ca nu asta conteza cel mai mult, ci gasirea unei pasiuni reale pentru un anumit domeniu.



Incurajarea pasiunilor

Daca elevul este cu adevarat interesat de o anumita materie, va invata de placere. Celor mai multi dintre elevi nu le sunt incurajate pasiunile, pentru ca parintii si profesorii acorda o importanta crescuta unor alte materii – matematica si romana, de pilda. Interesul real pentru o anumita materie, indiferent care ar fi aceea, il va face pe elev sa mearga cu drag la scoala, sa se intereseze pe cont propriu de acel domeniu si sa-l aprofundeze.

Ce parere ai despre acest subiect? Cum crezi ca ar putea fi determinati elevii sa mearga de placere la scoala?

Sursa foto: Shutterstock

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.