Social 7 August 2016 22:33
Avocatul Gheorghe Piperea marturiseste cateva lucruri din viata lui personala, relatand ca si-a regasit increderea in divinitate.

"Daca vrem sa aflam cine sau ce este Dumnezeu, mai bine renuntam. Nu vom reusi. Nici logica noastra si nici chiar limbajul nu pot cuprinde acest concept. De altfel, daca incercam sa pronuntam YHWH (tradus in cartea Exodului "Eu sunt Cel ce sunt") nu vom reusi.

Poate parea paradoxal pentru juristi (obisnuiti cu ideea ca nu se poate face proba unui fapt negativ), dar este mai simpla si chiar mai eficienta incercarea de a afla ceea ce nu este Dumnezeu sau cum anume nu este Dumnezeu.

Intr-adevar, este logic ca :

(i) Dumnezeu nu este similar cu omul (nu e antropomorf); omul este o copie imperfecta a lui Dumnezeu, care l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Sa;

(ii) El nu este Dumnezeul lacunelor (ce nu stim sau nu putem sti este, de regula, atribuit lui Dumnezeu si asta e o greseala conceptuala grava);

(iii) Dumnezeu nu este o figura paternala, protectoare, dreapta, morala; aceste calitati apartin omului;

(iv) Dumnezeu nu este nici meschin, nici rautacios ("calitati" care apartin doar omului), ci este misterios si infinit de subtil. Dumnezeu este rafinat, dar nu se ascunde de noi cu rautate. Raffiniert ist der Herrgott, aber boshaft ist er nicht (Albert Einstein).

Eu incerc, mai ales in clipe de calm, sa aflu cine sau, mai bine zis, ce a fost Iisus. Nu e usor, desi, de data aceasta putem avea cateva certitudini pozitive.

Un prim lucru imi este evident: Iisus a fost cel mai important phoenomenon din istorie. De altfel, istoria a fost impartita in doua: inainte de Chr si dupa Chr; istoria de dinainte se termina cu Iisus; cea de dupa incepe cu Iisus. E primul lucru pe care ar putea sa il invete copiii la ora de religie.

In liceu aveam convingerea ca sunt ateu. Adolescentii se cred nemuritori, au alte preocupari pentru viitor, nu pot suporta ideea de religie bisericeasca "zugravita"cu babe care se inchina mecanic la icoane. Ateismul meu din liceu era, de fapt, o manifestare a aversiunii fata de ipocrizie (e un lucru care, iata, ma caracterizeaza dintodeauna). Acum citesc lucruri care ar trebui sa ma convinga sa redevin ateu.

Citeste si:
Papa Francis: „Mulţi oameni plâng azi. Cerem Domnului harul de a...
Papa Francis, despre...

Spre exemplu, in "The Holy Blood and the Holy Grail" (Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln, 1982), cei trei autori pe care ultra-desteptul miliardar Dan Brown i-a plagiat spun ca Iisus nu a murit pe cruce, ca s-a casatorit cu Maria Magdalena, ca a avut copii – acestia fiind regii merovingieni ai Frantei de dinainte de Carol cel Mare (Karl der Grosse, zis Charlemagne, cel care a cladit primul Reich).", transmite renumitul avocat printr-o postare pe avocatura.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.