Social 4 August 2016 15:15
Studiul privind calitatea sortimentelor de inghetata cu arome, precum si a celor cu fructe/suc de fructe face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor alimentare astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza. Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in zahar si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor, potrivit unui comunicat de presa al APC.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea inghetatei cu arome si a celei cu fructe/suc de fructe, 64 de sortimente de inghetata (39 inghetate cu arome si 25 inghetate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, capsune, pepene rosu, cocos, banana, tiramisu, ciocolata, fructe de padure, vanilie, rom, frisca, menta, cola, iaurt, kiwi si pepene galben) si cu continut de suc de fructe (lamaie, ananas, fructe de padure, capsune, visine, fructe tropicale, pepene rosu, pepene galben, ananas, cocos, cirese si mango). Au fost analizate sortimente de inghetata fabricate/distribuite de catre: Alpin 57 Lux (Sebes-Alba), Nestle Romania, Macromex (Bucuresti), Unilever Romania, Romania Hypermarche, Kubo Ice Cream Company (Piatra Neamt), Betty Ice (Suceava), Haagen Dazs (Germania), Maresi FoodBroker (Arad), Kaufland, Carrefour, G7 (Italia) si Corte Diletto Ltd (Bulgaria).

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

  • Imbunatatirea nivelului de informare al consumatorului de inghetata cu arome sau suc de fructe prin furnizarea de informatii rezultate in urma analizei acestor tipuri de produse.
  • Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
  • Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala.
  • Prezentarea unor sugestii de consum.
  • La nivelul consumatorilor, trebuie sa existe o distinctie neta intre inghetata facuta in casa si inghetata industriala. Prima se face din materii prime proaspete, iar comparativ cu cea industriala prezinta urmatoarele caracteristici: este produsa de acelasi furnizor, prezinta un continut mai redus de grasimi (6...10% fata de 8...12% in cazul celei industriale), are mai putin aer in compozitie (max. 35%, adica mai putin de jumatate fata de cea industriala). Ingredientele specifice inghetatei facute in casa sunt, in ordine: laptele (min. 60%), zaharurile (14-24%) si smantana (5...20%), eventual lapte praf – pentru echilibrarea continutului proteic si a structurii, oua, adaosuri diverse (cacao, seminte s.a.) cu rol important in asigurarea echilibrului lichid-solid.

Inghetata industriala este produsa cu multe luni inainte de consum si este preparata din lapte praf, concentrate si sucuri de fructe si numerosi aditivi. In timpul racirii se introduce in compozitie mult aer (pana la 100...130% din volumul propriu), conferindu-se astfel compozitiei moliciune si lejeritate. Pentru ca se distribuie la distante mari, este nevoie de lanturi frigorifice complexe si eficiente.
Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Pentru a alege in cunostinta de cauza, consumatorul de inghetata industriala trebuie sa gaseasca pe eticheta acestui tip de produs alimentar suficiente informatii atat in privinta tipului de inghetata, cat si din punct de vedere al valorii nutritionale a produsului respectiv.

Analizand cele 25 de sortimente de inghetata cu fructe/suc de fructe din punctul de vedere al corelatiei dintre denumirea produsului si cantitatea ingredientului care apare in denumirea acestuia s-a constatat ca la inghetata cu fructe/suc de fructe, cantitatea de suc din produsele analizate variaza, in medie, intre 0,11% si 9,6%.

In ceea ce priveste nutrientii continuti de fiecare tip de inghetata analizata, facem urmatoarele precizari:

  • toate produsele prezinta cel putin o declaratie nutritionala corespunzatoare pentru 100 grame produs finit.
  • avand in vedere faptul ca in cele 64 de sortimente de inghetata exista cantitati mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea consumatorilor nu au deprinderea necesara de a calcula cantitatea de nutrienti asimiliata de organism in urma consumarii cantitatii de inghetata din ambalajul respectiv. Totusi, la un numar redus de sortimente de inghetata, exista, in tabelul aferent declaratiei nutritionale, valorile corespunzatoare pentru fiecare tip de nutrient din cantitatea de produs existenta in ambalaj.

In privinta principalilor nutrienti, pe baza declaratiei nutritionale, s-a constat ca inghetatele analizate prezinta valori mari in ceea ce priveste:

  • carbohidratii care ating la unele produse nivelul de 38 grame din 100 grame produs, in timp ce zaharul adaugat atinge nivelul de 34,68 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decat contine 100 ml de bautura racoritoare pe baza de cola.
  • valoarea energetica in cazul sortimentelor de inghetata cu arome se situeaza intre 82 kcal si 268 kcal, in timp ce la sortimentele de inghetata cu suc de fructe, aceasta ia valori intre 85 kcal si 284 kcal.

Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
Ce contine inghetata? Ingredientele regasite in compozitia inghetatelor analizate sunt urmatoarele: apa, lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudra, proteine din zer, unt clarifiat, frisca, praf din galbenus de ou, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, extract de cafea, zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroza, lactoza, fructoza, lecitina din soia, amidon, gelatina de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfecla rosie, curcumina, arome si pectine.
Citeste si:
Cum a înfometat Stalin Ucraina. Analiză Politico
Holodomor/ Cum a înfometat...

Legislatia in vigoare precizeaza faptul ca pe o eticheta ingredientele se mentioneaza in ordine descrescatoare din punct de vedere al cantitatii regasite in alimentul respectiv, adica primul ingredient se regaseste in produsul respectiv in cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste intr-o cantitate mai mica decat primul, s.a.m.d.

Avand in vedere acest aspect, s-a realizat o analiza din punct de vedere al primului ingredient si s-au constatat urmatoarele:
  • la sortimentele de inghetata cu arome, 2 din 5 produse au ca prim ingredient laptele praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, iar 5 din 9 produse au ca prim ingredient apa;
  • la sortimentele de inghetata cu suc de fructe, 3 din 7 produse au ca prim ingredient apa si tot atatea laptele praf degresat reconstituit.

In compozitia fiecarui tip de inghetata industriala se regasesc in medie 24 de ingrediente, comparativ cu inghetata traditionala unde se folosesc in medie 6 ingrediente.
Citeste si:
A fost inventată înghețata care calmează tusea. Ce preț va avea...
A fost inventată înghețata...

In concluzie, in majoritatea inghetatelor analizate predomina grasimile exotice hidrogenate de origine vegetala si zaharurile sub diverse forme.

Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala.

In cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E100– curcumina, E102 – tartrazina,E 120 – carmin/cosenila, E122 – azorubina, E124–rosu ponceau,E141 – complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanina, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu, E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan, E417 – guma tara, E440 – pectin, E460 – guma de celuloza, E468 – carboximetilceluloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E477 – esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol, E1520 - propilen glicol.

Citeste si:
Cum se prepară Aperol Spritz? 3 ingrediente necesare
Cum se prepară Aperol Spritz?...

Dintre aditivii alimentari identificati in sortimentele de inghetata analizate, urmatorii aditivi sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, astfel:

  • E102 – tartrazina, colorant sintetic. A fost interzis in SUA, Norvegia, Austria pentru ca a fost considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.
  • E 120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.
  • E122 – azorubina, un colorant rosu toxic, folosit si in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
  • E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen. A fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.
  • E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
  • E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
  • E 407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.

„Inghetatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, in majoritatea lor, nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa sau din lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, gelatina animala, amidon, zahar adaugat sub diverse forme si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de zahar adaugat, coloranti artificiali, conservanti si arome artificiale, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic si prin consumul de alte alimente, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Prezentarea unor sugestii de consum

In privinta modului in care trebuie consumata, un singur producator, respectiv SC Betty Ice SRL din Suceava, ofera consumatorilor urmatoarea sugestie de consum ”Mai lasa-ma 5 minute, apoi ma poti savura!”. In privinta inghesatei la caserola, unii producatori fac urmatoarea recomandare ”Pentru a-i savura gustul lasati inghetata 15 minute la decongelat”. Nerespectarea acestor sugestii de consum poate duce la deteriorarea smaltului dentar si la aparitia cariilor dentare. In situatia in care inghetata se consuma cu inghitituri mari, exista riscul inflamarii amigdalelor. Inghetata se consuma cu lingurita, in portii mici, care trebuie tinute in gura pana se topesc, numai in felul acesta putem savura aroma unei inghetate. Daca se serveste foarte rece, exista riscul instalarii vasoconstrictiei, adica are loc o micsorare a diametrului vaselor sanguine si, implicit, reducerea afluxului de sange catre organele corpului, fapt ce poate provoca dureri de cap, ameteli si tulburari de vedere. Inghetata nu se serveste pe strada, deoarece exista riscul contaminarii produsului cu particule de praf toxic, potrivit NEWS.ro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.