Social 3 August 2016 17:15
In sistemul sanitar romanesc functioneaza 108 spitale de state si 34 de spitale private fara unitati de transfuzie sanguina autorizate, arata Ministerul Sanatatii, care a cerut remedierea acestei situatii pana la 1 noiembrie, in caz contrar spitalele respective urmand sa nu mai primeasca sange si produse sanguine.

Ministerul Sanatatii (MS) a centralizat situatia autorizarii unitatilor de transfuzii din spitalele romanesti publice si private. Datele furnizate ministerului de catre Directiile de Sanatate Publica (DSP) din toate judetele au fost comparate cu unitatile care primesc sange si produse sanguine de la Institutul National de Hematologie si Centrele de Transfuzii, precizeaza MS. Rezultatul arata ca 108 unitati publice si 34 private functioneaza fara unitati de transfuzii autorizate de Directiile de Sanatate Publica, informeeaza NEWS.ro.

Printre spitalele care nu sunt autorizate sa faca transfuzii, dar au primit sange in 2016, se afla mai multe unitati sanitare din Bucuresti: Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu", Spitalul de Arsi, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Spitalul de Copii "Victor Gomoiu". Pentru alte unitati, cum ar fi Spitalul CF2 sau Spitalul Elias nu exista date de la DSP, mai arata ministerul.

Pe lista spitalelor neautorizate pentru transfuzii mai figureaza, intre altele: Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Clinic de Copii Brasov, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau - sectia ATI Maternitate, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj, Spitalul de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" Iasi, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologice "Victor Babes" Timisoara, Spitalul Municipal Oradea.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a hotarat ca in perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din Directiile de Sanatate Publica sa verifice toate unitatile de transfuzii neautorizate, precizeaza MS.

Vor fi investigate motivele pentru care aceste unitati de transfuzii nu au autorizatie, iar DSP-urile vor stabili planuri de conformare in vederea autorizarii cu termen de maximum trei luni, mai arata ministerul.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Potrivit MS, unitatile neautorizate se vor supune unui plan de tranzitie care va stabili cum se vor desfasura transfuziile pana la indeplinirea normelor in vigoare.

De exemplu, vor fi luate in considerare asigurarea serviciilor de catre un alt spital cu Unitate de Transfuzie Sanguina autorizata sau de catre Centrul de Transfuzie judetean, redirectionarea pacientilor cu interventii chirurgicale care nu reprezinta urgente catre alte unitati sanitare, arata MS.

"Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Daca vor exista unitati de transfuzii care nu indeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului National de Hematologie sa nu mai livreze sange si produse sanguine acestor unitati. Atunci vor fi luate in considerare si alte posibile masuri", mai anunta Ministerul Sanatatii.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Anchetatorii bucuresteni au deschis dosar de cercetare pentru vatamare corporala din culpa in cazul femeii careia, la Spitalul Clinic CF2 din Capitala, i-a fost facuta o transfuzie de sange din alta grupa sanguina decat cea pe care o are, a anuntat, luni, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

In ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem s-a retinut faptul ca, la 26 iulie, dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale ginecologice, unei persoane vatamate i-a fost transfuzata o alta grupa de sange decat cea pe care o avea in fapt.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti va sesiza Colegiul Medicilor in legatura cu un posibil caz de malpraxis al medicului anestezist de la Spitalul CF 2, dupa ce a fost audiata asistenta medicala din cauza careia s-ar fi facut transfuzia de sange gresita, a declarat marti, pentru News.ro, directorul institutiei, Cristina Pelin.

Citeste si:
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK Salvează o viață, donează sânge și...
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK...

Femeia careia i-a fost facuta o transfuzie gresita de sange la Spitalul CF 2 este in stare grava, dar stationara, fiind intubata si ventilata mecanic, iar medici spera sa nu fie nevoie sa o opereze din nou, a declarat, luni, pentru News.ro, managerul Spitalului Universitar de Urgenta (SUUB) Bucuresti, Dragos Davitoiu.
Femeia a fost mutata, vineri, de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, la cererea familiei.

Acesta este al doilea caz de transfuzie gresita, dupa cel de la Spitalul de Arsi. O femeie in varsta de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti in noaptea de 13 spre 14 iunie, cand i-a fost facuta o transfuzie cu grupa de sange B, desi aceasta avea grupa A , si a murit la o saptamana dupa internare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.