Social 3 August 2016 14:30
Guvernul a aprobat, miercuri, in sedinta saptamanala, declararea zilei de 13 august zi de doliu national, cand vor avea loc funeraliile Reginei Ana.

Luni, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat ca declararea zilei de doliu national va figura pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Guvern si a precizat ca premierul avut si o convorbire telefonica cu Principesa Margareta si i-a transmis condoleante si tot sprijinul Executivului

Regina Ana, in varsta de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, in Elvetia.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana va fi adus in tara in 9 august, la ora 15.15, si va fi transportat la Castelul Peles, iar miercuri, 10 august, acesta va fi transportat la Sala tronului din Palatul Regal, iar sambata va fi depus in Piata Palatului, pe un catafalc. Inmormantarea va avea loc sambata, 13 august, la ora 15.00, intr-o ceremonie privata, la Curtea de Arges.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, zilele de doliu national sunt stabilite prin hotarare de guvern. Actul normativ mai stabileste ca, in zilele de doliu national, institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile nationale de radio si televiziune, dar si institutiile de cultura trebuie sa isi adapteze programul, iar toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru zilele de doliu sunt amanate, scrie News.ro.

Dupa Revolutie, in Romania au mai fost declarate zile de doliu national in 12 ianuarie 1990 in memoria victimelor Revolutiei, in 14 septembrie 2001 dupa atentatele din SUA din 11 septembrie, in 14 martie 2004 dupa atentatul de la Madrid din 11 martie in care au murit si 11 romani, in 8 aprilie 2005 dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea, in 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, in 18 aprilie 2010 in memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei Lech Kaczynski si numerosi oficiali polonezi, in 26 iunie 2013 dupa accidentul de autocar din Muntenegru in care au murit 18 romani si in 31 octombrie - 2 noiembrie in memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”.

Citeste si:
Sorana Darclee și-a înmormântat mama. Ce a scris pe Instagram la...
Sorana Darclee și-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.