Social 1 August 2016 14:00
Cu totii avem un medic de familie, la care apelam atunci cand avem nevoie de o adeverinta sau o trimitere. Dar care este, cu adevarat, rolul sau?

In primul rand medicul de familie asigura asistenta medicala si sociala tuturor pacientilor, indiferent de varsta, sex sau patologie si reprezinta legatura dintre comunitate si sistemul national de sanatate. Medicul de familie abordeaza pacientul atat in conditii de sanatate, cat si in conditii de boala; are rolul de a supraveghea si mentine starea optima de sanatate si de a promova un stil de viata sanatos, de a depista o boala cronica in faza incipienta si de a preveni si trata complicatiile unei afectiuni.

“Dincolo de rolul sau <pe hartie>, medicul de familie trebuie sa fie confidentul si consilierul pacientului. Aceasta este cea mai importanta calitate a sa! Trebuie sa ii inteleaga toate problemele fizice, emotionale, familiale, dar si materiale. Iar in functie de toti acesti factori sa ghideze pacientul spre cei mai buni specialisti sau investigatii.”
, explica Alina Teodoru, medic specialist medicina de familie din cadrul Centrului Medical ProVita.

Potrivit unui comunicat remis 9am, reorientarea asistentei medicale spre medicina omului sanatos mai eficienta, mai putin costisitoare si mai accesibila la nivel de masa a dat o noua dimensiune specialitatii medicina de familie si in acelasi timp a condus la redescoperirea rolului esential a medicului generalist, respectiv a medicului de familie.

“Multi pacienti se intreaba daca ar trebui sa aleaga un medic de familie cu un cabinet independent, sau daca ar fi bine sa se orienteze catre un specialist ce isi desfasoara activitatea in cadrul unui centru medical. Raspunsul este simplu - in primul rand alegeti un medic in care sa aveti incredere, deoarece comunicarea este cel mai important aspect! In al doilea rand exista beneficii suplimentare in cazul alegerii unui medic de familie ce activeaza intr-un centru medical. Astfel, datorita colaborarii interdisciplinare directe cu medicii specialisti din cadrul centrului, medicul poate oferi solutii mai rapide, mai eficiente, avand in vedere imaginea de ansamblu si nevoile reale ale pacientului.”, adauga dr. Alina Teodoru.

Citeste si:
Basescu, despre serviciile ANAF: "Suntem in epoca de piatra"
Basescu, despre serviciile...

Medicul de famile devine la nevoie un “manager de caz”, un coordonator medical pentru pacient - stie tot istoricul sau medical si il poate ghida catre cele mai bune solutii de tratament, in functie de recomandarea specialistilor si de situatia sa specifica, dar si de preferintele sale. Pentru pacient este vital sa existe o persoana care sa integreze toate informatiile medicale transmise de specialisti, sa le traduca pe limba sa, sa ii explice variantele si sa ii ofere un sfat avizat si obiectiv cu privire la cea mai buna metoda de tratament.

“In plus, beneficiile sunt si de natura materiala - pacientii pot beneficia de reduceri la consultatii sau investigatii, sau chiar de spitalizare de zi, de exemplu, in functie de afectiune si indicatiile de tratament.”, incheie dr. Alina Teodoru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.