Social 28 Iulie 2016 17:45
Dupa 83 de ani, un zagan survoleaza din nou Romania. Zaganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibarit candva si la noi in tara, dar care nu a mai fost vazut din 1933.

Pasarea nu s-a nascut in Romania, ci face parte dintr-un program de inmultire lansat in Cehia. A fost eliberata in 2014 in Masivul Central Francez, iar de atunci a zburat prin toata Europa, in tari ca Belgia, Germania, Elvetia, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina si acum Romania.

Adonis, dotat cu un emitator, a fost vazut in Transilvania si fotografiat de biologul Sebastian Bugariu si ecologul Cristi Domsa, anunta Societatea Ornitologica din Romania intr-un comunicat remis Ziare.com. A fost zarit langa starvul unui caine, din care se hraneau corbi si ulii sorecari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn ca si vulturul se hranise - zaganii sunt necrofagi, dar mananca predominant oasele. Au, de regula, nevoie de alte specii care sa consume carnea unui cadavru inainte de a se hrani ei.

Traseul lui Adonis, care poate parcurge si peste 200 de kilometri pe zi, poate fi vazut aici. Datele publice pe acest site au un delay de cateva zile, in functie de cum sunt receptionate de la emitatorul de tip GPS-GSM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.