Social 28 Iulie 2016 10:47
Tanarul s-a intors dintr-o calatorie in Republica Dominicana.

Al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat in Romania, la un barbat de 36 de ani are locuieste in Cluj-Napoca si a calatorit in Republica Dominicana, in perioada 6 - 13 iulie, apoi a mers in SUA, iar in 21 iulie a revenit in tara, a anuntat, joi, Ministerul Sanatatii, informeaza NEWS.ro.

Ministerul Sanatatii a primit miercuri confirmarea existentei celui de-al treilea caz de infectare cu virus Zika in Romania.

Barbatul infectat a calatorit in Republica Dominicana, zona activa de transmitere a virusului Zika, in perioada 6 - 13 iulie, apoi a fost intr-un sejur in SUA, in perioada 13 - 20 iulie. Acesta a revenit in Romania in 21 iulie, iar o zi mai tarziu a mers la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata.

In 25 iulie, probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenta virusului Zika.

“Barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj”, a precizat Ministerul Sanatatii.

O campanie de tratamente anti-tantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta.

Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului in Romania la un nivel minim.

La alte doua persoane a fost confirmata anterior infectia cu virusul Zika. Astfel, in 19 iulie, infectarea cu virusul Zika a fost confirmat la un baiat de 10 ani care locuieste cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani si a venit in vizita la rude, iar in 12 iulie a fost anuntat primul caz de infectie cu Zika in Romania, la o femeie in varsta de 27 de ani, care a calatorit in Martinica.

Virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual. Acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Persoanele care vin din tari cu risc de infectie si prezinta eruptii, febra, dureri musculare, dureri de cap si conjunctivita trebuie sa se prezinte imediat la medic.

Specialistii recomanda celor care calatoresc in zonele endemice sa se protejeze, sa aiba solutii care alunga tantarii, sa se imbrace cu pantaloni si bluze cu maneci lungi, pentru ca nu exista vaccin si nici medicatie profilactiva.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima data in 1947 in padurea tropicala Zika din Uganda, de aici i se trage si numele. Virusul provoaca la om o boala infectioasa virala, numita febra Zika, transmisa prin intepatura unui tantar infectat cu acest virus.

Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei.

Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt: folosirea substantelor antitantari; purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes; plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde se doarme. Folosirea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Citeste si:
Situația epidemiologică COVID-19 din România în ultimele 24 de ore
Situația epidemiologică...

Adevaratul pericol il reprezinta infestarea cu Zika a femeilor insarcinate. Exista suspiciuni ca virusul se transmite transplacentar de la mama la fat sau in timpul travaliului. Specialistii sustin ca bebelusii nascuti din mame infestate cu Zika pot prezenta complicatii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré si malformatii congenitale: microcefalie la nou-nascuti si malformatii ale sistemului nervos, totusi OMS nu a confirmat oficial aceasta teorie.

Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului, ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie inainte de a se deplasa intr-o regiune cu transmitere a virusului.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

“Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii. Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele opt saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin sase luni”, arata Ministerul Sanatatii.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala trebuie sa se prezinte la medic in primele 14 zile de la revenire.

Citeste si:
Sebastian Dobrincu, nevoit să se opereze de urgență la picior:...
Sebastian Dobrincu, nevoit să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.