Social 27 Iulie 2016 11:45
Tipografiile cer ministrului Educatiei sa finalizeze plata necesara tiparirii manualelor pana la finalul lunii iulie.

In cazul in care Ministerul Educatiei nu plateste suma aferenta tiparirii manualelor scolare, elevii claselor a XI-a si a XII-a ar putea incepe fara manuale anul scolar 2016-2017.

Potrivit directorul Sucursalei "Ardealul" Cluj-Napoca a Companiei Nationale a Imprimeriilor "Coresi", Mircia Giurgiu, demersurile necesare tiparirii celor 3 milioane de manuale implica negocieri, licitatii publice, comenzi catre tipografii, iar toate aceste lucruri necesita timp pentru a fi efectuate.

"Din pacate, desi am cerut alocarea banilor inca de la sfarsitul lunii iunie, alaturi de reprezentantii editurilor, nici pana in prezent nu s-a primit vreun leu. Editurile asteapta, sunt proceduri, trebuie sa faca negocieri, licitatii publice, trebuie date comenzi la tipografii. Somam Ministerul Educatiei, pe noul ministru Mircea Dumitru, sa dispuna alocarea banilor necesari cel tarziu pana la sfarsitul lunii iulie, in caz contrar existand riscul major ca manualele sa nu ajunga pe bancile elevilor la inceputul anului scolar care incepe in 12 septembrie", a spus Giurgiu.

Acesta subliniaza ca in urma cu o luna, editurile si tipografiile care se ocupau si de tiparirea manualelor scolare trageau un semnal de alarma privitor la pericolul falimentului cu care se confrunta din cauza preturilor mici oferite de Ministerul Educatiei.

Printr-o scrisoare deschisa, adresata la finalul lunii iunie, Ministerului Educatiei de catre Uniunea Editorilor din Romania, Compania Nationala Imprimeriile Coresi si Uniunea Sindicatelor Tipografilor din Romania, se arata ca industria de carte scolara este in pericol, precizeaza portalinvatamant.

"Editurile si tipografiile partenere in procesul de asigurare a cartii scolare sunt in situatia de a da faliment. In ultimii 100 de ani, principala activitate in perioada verii atat a editurilor, cat si a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor scolare. De trei ani, Ministerul Educatiei nu a mai fost in stare sa asigure toate manualele scolare necesare la inceputul anului scolar. Preturile foarte mici oferite de minister, care nu tin cont de situatia reala din piata, pun atat editurile cat si tipografiile in situatia de a-si inchide portile. Industria cartii scolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educatiei. Aceste comenzi vin cu intarziere si la preturi foarte mici. In curand, tipografiile nu vor mai fi in masura sa tipareasca necesarul de manuale", se spune in scrisoarea transmisa ministerului.

Citeste si:
Fiica Oanei Roman începe școala. Ce decizie a luat vedeta: „Din 11...
Fiica Oanei Roman începe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.