Social 25 Iulie 2016 14:30
Nu ar putea sa ti se intample chiar tie. Caderea dintilor este, intr-adevar, una dintre acele probleme cu care nu ne-am astepta niciodata sa ne confruntam. Si sunt sanse nici sa nu fie nevoie. Conform unui studiu realizat de The National Health and Nutrition Examination Survey, doar anumite grupe de varsta se mai confrunta cu problema caderii dintilor. De ce ne cad dintii dupa o anumita varsta si ce putem face pentru a ne feri de aceasta problema ne explica Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic.

Studiile demonstreaza ca boala ar trebui prevenita inca din primii ani de viata

Studiul realizat de The National Health and Nutrition Examination Survey in 2011-2012, adultii cu varsta cuprinsa intre 20-39 de ani aveau mai multe sanse sa nu le fi cazut niciun dinte decat cei cu varsta cuprinsa intre 40-64 de ani. Mai mult, cercetatorii atentioneaza ca este esential ca metodele de preventie ale acestei boli sa fie aplicate cat mai rapid, poate chiar din primii ani de viata.

Nutritia proasta si obezitatea, printre cauzele principale ale caderii dintilor

Daca inaintarea in varsta vine, de cele mai multe ori cu problemele pe care le presupune caderea dintilor, alimentele pe care le consumam, obezitatea si alte boli sistemice (bolile cardiovasculare, diabetul si artrita reumatoida ) pot cauza caderea dintilor si la varste mai mici. O dieta saraca in nutrientii esentiali poate compromite sistemul imunitar al organismului, ingreunand capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor. Deoarece boala parodontala debuteaza cu infectie, nutritia proasta poate agrava starea gingiilor. In plus, cercetarile au demonstrat ca obezitatea creste considerabil riscul de boala parodontala. Bolile sistemice, pe de alta parte, interfereaza cu sistemul inflamator al organismului si pot agrava starea gingiilor. Acestea din urma, ignorate, netratate la timp, slabesc rezistenta dintelui inca de la radacina, facilitand caderea dentara.

Printre efectele adverse nebanuite ale medicamentelor se numara si caderea dintilor

Potrivit unui comunicat remis 9am, unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, contraceptivele orale si anumite medicamente pentru inima pot afecta sanatatea orala, in unele cazuri ducand chiar la pierderea dintilor. In aceste grupe de medicamente exista niste substante care dauneaza sanatatii gingiilor, esentiala pentru mentinerea dintilor puternici. De aceea, este important ca medicul stomatolog sa cunoasca medicamentatia pe care o urmeaza pacientul, astfel incat sa poata aplica tratamentul corespunzator.

Dat fiind faptul ca tot ceea ce consuma pacientul are un efect direct asupra sanatatii sale dentare, fiecare consultatie incepe cu anamneza. Este important ca pacientii sa descrie tot istoricul sau medical, care au fost problemele principale cu care s-a confruntat, ce tratamente specifice a urmat si, daca este cazul, ce tratament are de urmat in acel moment. Problemele precum caderea dintilor nu pot fi prevenite cu o simpla consultatie, dar pot fi prevenite daca se cunosc aceste detalii esentiale
, ne atentioneaza Dr. Ion Melnic.

Chiar daca pare o problema cu care nu ne-am putea confrunta niciodata, caderea dintilor ne poate afecta atunci cand ne asteptam mai putin. Cel mai important lucru pe care am putea sa-l facem pentru a ne feri din calea ei este sa discutam deschis cu medicul stomatolog. Acesta ne poate oferi un plan de tratament preventiv eficient, astfel incat sa ne putem bucura de frumusetea zambetului nostru pentru mai mult timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.