Social 24 Iulie 2016 13:00
Federatia "Solidaritatea Sanitara" a initiat o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, semnata pana in prezent de peste 700 de medici, in conditiile in care, potrivit unui studiu realizat de federatie, doctorii lucreaza in medie 33 de ore fara pauza.

Semnatarii petitiei cer dreptul la un spor cuprins intre 25 la suta si 75 la suta, dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte, precum si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, cu exceptia cazurilor in care medicul isi da acordul expres pentru acest lucru.

Medicii mai solicita Ministerului Sanatatii dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore. "De la aceasta prevedere se poate deroga doar in baza acordului medicului, exprimat in mod expres", potrivit petItiei.

Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore (78 la suta dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la suta dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federatia "Solidaritatea Sanitara” , publicat la inceputul lunii, potrivit NEWS.ro.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea”, in baza unui chestionar la care au raspuns 1.032 de medici, mai arata ca medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7 la suta dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.