Social 24 Iulie 2016 10:20
Europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes a reiterat premierului ungar Viktor Orban, sambata, la Baile Tusnad, rugamintea de a asigura potectoratul Ungariei asupra Transilvaniei si necesitatea autonomiei pentru maghiarii din Romania.

Laszlo Tokes si-a inceput discursul transmitand condoleante poporului francez si rudelor victimelor atacului terorist de la Nissa care, impreuna cu alte atentate, cel mai recent fiind cel din Germania, ”reprezinta o amenintare pentru Europa”.

Ulterior, el s-a adresat ”premierului natiunii”, Viktor Orban, caruia i-a repetat rugamintea de a asigura protectoratul Ungariei in Transilvania.

”Acum cativa ani, tot aici, mi-am exprimat dorinta ca premierul aflat langa mine sa accepte statutul de putere protectoare a maghiarilor din afara frontierelor, cum a facut Austria pentru cei din Tirolul de Sud”, a spus Tokes, adaugand ca Romania si Ungaria ar putea sa se inteleaga in acest fel si ”asupra autonomiei maghiarilor din Transilvania”.

El a mai spus ca Partidul Popular Maghiar din Transilvania si Consiliul National Secuiesc militeaza pentru aceeasi solutie in Transilvania, ”in ultima vreme alaturandu-li-se UDMR si partenerul ei, Partidul Civic Maghiar”.

Laszlo Tokes a subliniat ca maghiarii iubesc si lupta pentru libertate, iar pentru cei din Transilvania ”zalogul libertatii si garntia este autonomia”.

In context, el a evocat personalitatea si demersurile episcopului romano-catolic Marton Aron, propus spre beatificare, pentru ”nerastigirea maghiarilor din Ardeal”.

”Inainte ca cineva sa ne acuze de iredentism, trebuie sa spunem ca noi nu vorbim de o problema de frontiera, noi vorbim de autonomie, nu vrem teritorii, ci drepturi comunitare. Acordurile internationale si Constitutia Romaniei o respectam, dar vrem dialog politc ca, in acord cu legislatia din Romania, sa cream un sistem global si real pentru comunitatea maghiara din Romania, care, conform convingerilor noastre, este singura garantie pentru a asigura dezvoltarea noastra libera. Vointa noastra este in acord deplin cu normele internationale si corespunde formelor de autonomie care in multe tari din lume si din Europa functioneaza, spre multumirea generala si poarta libertatea si stabilitatea. Reprezentantii alesi ai comunitatii noastre trebuie sa reprezinte interesele pentru respectarea dreptului la autonomie”, a declarat europarlamentarul FIDESZ.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Tokes a facut mai multe referiri la Biblie, trimitand la citate referitoare la ”dreptul la autoprotectie”.

”Nu fiti oportunisti, nu cedati, trebuie sa fiti curajosi, indrazneti, sa continuati lupta ca sa va autoprotejati. Trebuie sa ne slujim poporul fara compromisuri. Politica este arta compromisului, dar, oare, suntem noi destul de consecventi ca sa reprezentam interesele familiilor, comunitatilor, satelor, oraselor noastre? Si, ca sa fac o referire la motto-ul principal al acestei tabere (Am fost, suntem si vom fi acasa in Europa - n.r.), trebuie sa luptam, sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa ne simtim acasa pe aceste meleaguri, in Transilvania, in Secuime, in Banat, Crisana, la Satu Mare, la Oradea, la Beregovo, la Novisad in Slovenia, in Austria, in Slovacia, peste tot unde traiesc maghiari, trebuie sa ne simtim acasa pe meleagurile unde ne-am nascut, unde s-au nascut stramosii nostri, sa ne pastram identitatea si sa nu devenim straini la noi acasa", a spus Laszlo Tokes.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Europarlamentarul FIDESZ si-a incheiat discursul cu binecuvantarea ”Dumnezeule, bincuvanteaza-i pe maghiari si nu lasa Transilvania sa piara!”

Dezbaterea cu tema ”Acasa, in Europa!”, la care au participat premeirul Ungariei, Orban Viktor, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, si europarlamentarul Tokes Laszlo a incheiat cea de-a XXVII-a editie a Universitatii de Vara ”Balvanyos”, organizata de Fundatia Pentru Minoritati ”Pro Minoritate” din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania - Cluj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.