Social 22 Iulie 2016 13:30
Laptopul a devenit pentru multi un gadget indispensabil, indiferent ca mai au acasa un desktop sau o tableta. Rapid, portabil si usor de folosit, laptopul imbina functionalitatea unui desktop si usurinta utilizarii unei tablete, ceea ce il face potrivit pentru oricine. Lucrurile se complica putin atunci cand trebuie sa alegi un laptop nou, mai ales daca nu esti la curent cu ultimele noutati in domeniul tehnologiei sau nu te pricepi sa interpretezi specificatiile de pe cutie.

Iata lucrurile de care ar trebui sa tii cont inainte sa iti achizitionezi un laptop nou, daca vrei sa alegi unul cu un raport calitate-pret bun si care sa se potriveasca nevoilor tale.

1. Dimensiunile ecranului conteaza

Inainte sa iti cumperi laptopul, gandeste-te la modul in care il vei utiliza. Il vei folosi pentru a te informa, trebuie sa lucrezi pe el, vrei sa te joci sau ai nevoie de el doar pentru entertainment? Il vei folosi doar acasa sau obisnuiesti sa calatoresti des si ai nevoie de un laptop usor de impachetat? Dimensiunea standard a ecranului este de 15.6 inch, insa cei care petrec mult timp pe drum pot opta pentru unul cu diagonala de 12-14 inch, care cantareste mai putin si este mai usor de strecurat in bagaj, scriu cei de la Drivers.com. Daca lucrezi, insa, cu programe in care ai nevoie de claritate sau precizie sau vrei o experienta mai buna in jocuri, te poti orienta catre unul cu diagonala de 17.3 inch.

2. Mai scump nu inseamna neaparat mai bun

Bugetul este printre principalii factori de decizie atunci cand evaluezi diversele modele de laptopuri de pe piata. Preturile pot varia enorm, in functie de producator, dar si de specificatiile tehnice precum memoria RAM, procesorul sau tipul de placa video cu care vine. Daca nu dispui de un buget exorbitant, asta nu inseamna ca nu iti vei putea gasi un laptop performant. Exista si laptopuri ieftine, dar rezistente, care iti ofera o tehnologie performanta la un pret redus, iar unele dintre acestea vin si cu sistem de operare instalat, astfel ca nu va mai trebui sa-ti bati capul si cu acest aspect.

3. Nu cumpara fara sa te informezi inainte

Acum este mult mai usor sa stii de dinainte ce cumperi. O simpla cautare pe Google a modelului de laptop pe care vrei sa-l cumperi iti va afisa o lista lunga de rezultate cu review-uri si pareri ale utilizatorilor. Asa poti afla cel mai usor care sunt punctele slabe ale device-ului, ce probleme este posibil sa intampini in timp, dar si alte detalii la care poate nici nu te-ai fi gandit, legate de porturile USB, de durata bateriei si de functionalitatea tastaturii sau a pad-ului.

4. La ce specificatii tehnice trebuie sa fii atent

Citeste si:
Un nou design și tehnologii inovatoare în timpul dușului
Un nou design și tehnologii...

Probabil ai auzit deja ca unul dintre cele mai importante detalii din specificatiile tehnice este reprezentat de memoria RAM. Insa acest lucru era valabil mai degraba in urma cu cativa ani. Acum, cele mai multe laptopuri sunt echipate cu cel putin 4 GB memorie RAM, iar celor care nu sunt le poti adauga usor un cip extra de memorie. Mai importante sunt procesorul si placa video, mai ales daca vei folosi programe de grafica sau jocuri care solicita mai mult aceste componente. Ia in calcul si achizitionarea unui cooler extern, pentru ca, mai ales pe timp de vara, orice laptop se supraincalzeste daca este utilizat la capacitate maxima.

Porturile USB sunt un detaliu de care multi utilizatori nu se preocupa inainte si ajung sa descopere eventualele neajunsuri abia dupa ce si-au cumparat laptopul. Porturile trebuie sa fie suficiente pentru nevoile tale. Daca intentionezi, de exemplu, sa-ti conectezi laptopul la televizor, vei avea nevoie si de porturi HDMI-VGA, dar vestea buna e ca majoritatea producatorilor s-au adaptat si le-au incorporat in produsele lor.

5. Cat de mult conteaza memoria si bateria

Citeste si:
Ce laptop alegi ca designer? Un Mac sau unul cu Windows?
Ce laptop alegi ca designer?...

Cele mai multe laptopuri dispun de baterii pe 6 celule, insa daca obisnuiesti sa lucrezi mult pe drum sau intr-o cafenea, de exemplu, si nu ai intotdeauna la dispozitie o priza unde sa-ti incarci laptopul, vei avea nevoie de o baterie cu 9 celule. Adevarul este insa ca nimeni nu iti poate spune cu exactitate cat timp te va tine bateria si cat de repede se va deteriora. Ce poti face este sa nu iti tii bateria in laptop decat atunci cand ai nevoie sa o incarci si sa cumperi una de rezerva, pentru situatiile de criza.

In ceea ce priveste memoria, nu de putine ori utilizatorii isi cumpara laptopuri cu mult mai multa memorie decat le-ar trebui vreodata. Un hard disk cu 500 de GB de memorie este suficient pentru a-ti tine pe calculator filme, muzica, seriale, jocuri, programe si fotografii, asa ca nu acorda atat de multa importanta memoriei disponibile. Oricum, in cazul in care vei ramane cu putin spatiu pe disc, poti opta pentru un hard disk extern, pe care sa pastrezi toate acele foldere pe care le folosesti foarte rar.

Citeste si:
Teo Trandafir și-a pierdut memoria după 5 anestezii generale: Nu...
Teo Trandafir și-a pierdut...

Nu ai nevoie neaparat de un profesionist pentru a-ti cumpara un laptop, mai ales daca tii cont si de aceste sfaturi si te informezi temeinic inainte. Important este sa gasesti unul care sa corespunda bugetului, dar si nevoilor tale. Asta inseamna ca nu ai nevoie de cel mai performant model de pe piata pentru a te bucura din plin de laptopul tau, asa ca orienteaza-te si in functie de acest aspect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.