Social 20 Iulie 2016 09:15
Curtea Constitutionale dezbate, miercuri, o sesizare prin care se cere eliminarea interdictiei din Codul Civil a casatoriei intre persoane de acelasi sex si o alta prin care se cere un aviz pentru modificarea Constitutiei astfel incat sa se stipuleze explicit ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie, nu pe cea intre soti.

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, aliniatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie", informeaza NEWS.ro.

Fiind vorba despre o initiativa de revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutionala este chemata sa ofere un aviz, obligatoriu pentru continuarea procedurilor. Pentru o initiativa cetateneasca de revizuire sunt necesare un minim de 500.000 de semnaturi.

In acest moment, casatoria intre persoane de acelasi sex este interzisa expres doar prin Codul civil, articolul 277, care interzice si recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriei intre persoane de acelasi sex incheiate in afara tarii.

Acest articol face obiectul unei alte exceptii de neconstitutionalitate, ridicata de Relu Adrian Coman, cetatean roman, si de Robert Clabourn Hamilton, cetatean american, care s-au casatorit in Belgia, in anul 2010, si vor ca uniunea lor sa fie recunoscuta si in Romania.

Demersurile prin care cuplul Coman-Hamilton a solicitat recunoasterea relatiei de familie in vederea exercitarii dreptului la libertate de circulatie pe teritoriul Uniunii Europene au inceput la Inspectoratul General in anul 2013. Aflat intr-o perioada de somaj, dupa ce i s-a incheiat contractual la Parlamentul European, Adrian Coman a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa traiasca alaturi de sotul sau si, astfel, a incercat sa obtina dreptul de resedinta pentru Robert Clabourn Hamilton in Romania. ”Clai” Hamilton nu poate locui legal in Romania pentru perioade mai lungi de trei luni in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Statul roman, reprezentat de Inspectoratul General pentru Imigrari si Ministerul Afacerilor Interne, refuza in baza prevederilor contestate din Codului Civil sa recunoasca efectele unui act de stare civila belgian care stabileste o relatie de familie intre doua persoane de acelasi sex. Codul Civil stipuleaza ca efectele relatiei de familie, chiar si in cazul sotilor de acelasi sex, trebuie respectate in contextul exercitarii dreptului la libera circulatie pe teritoriul Uniunii Europene.

Prevederile legale din Codul Civil impiedica sotii Coman-Hamilton sa isi exercite dreptul la viata privata si de familie in Romania. Pe de alta parte, dreptul la viata privata si de familie este garantat de Constitutia Romaniei prin articolul 26 si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin articolul 8, sustin cei doi.

Instantele din Romania au avut nevoie de 3 ani pentru a hotari cine e abilitat sa judece cazul. Acesta a ajuns pe rolul Judecatoriei Sectorului 5, care a decis sa trimita la CCR exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Asociatia ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 si 4 din Codul Civil. Aceste prevederi interzic recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate, insa fara ca aceasta interdictie sa vizeze libertatea de circulatie a cetatenilor UE.

Citeste si:
Un barbat din SUA, condamnat pentru uciderea a 3 homosexuali in...
Un barbat din SUA, condamnat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.