Social 19 Iulie 2016 15:08
CCR ar putea sa stabileasca un precedent in acest caz pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Un roman si un american, Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, care s-au casatorit la Bruxelles in anul 2010, cer sa le fie recunoscuta casatoria si in Romania. Cei doi au spus, marti, intr-o conferinta de presa organizata de Asociatia ACCEPT, ca ar vrea sa traiasca in Romania dupa ce se vor pensiona.

”Ne-am casatorit la Bruxelles si casatoria pentru noi a fost o modalitate de reconfirmare a dragostei si a angajamentului pe care il avem unul fata de celalalt”, a spus Adrian Coman, aratand certificatul de casatorie.

Cazul sotilor Coman-Hamilton se afla pe rolul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), urmand ca instanta sa se pronunte asupra constitutionalitatii articolului 277 alineatele (2) si (4) din Codul Civil. Audierile vor avea loc miercuri, 20 iulie 2016, in aceeasi zi in care CCR se va pronunta cu privire la constitutionalitatea initiativei Coalitiei pentru Familie, care solicita redefinirea familiei, astfel incat aceasta sa inceapa cu casatoria dintre ”un barbat si o femeie”, nu dintre ”soti”.

Demersurile prin care cuplul Coman-Hamilton a solicitat recunoasterea relatiei de familie in vederea exercitarii dreptului la libertate de circulatie pe teritoriul Uniunii Europene au inceput la Inspectoratul General in anul 2013. Aflat intr-o perioada de somaj, dupa ce i s-a incheiat contractual la Parlamentul European, Adrian Coman a incercat sa gaseasca o solutie prin care sa traiasca alaturi de sotul sau si, astfel, a incercat sa obtina dreptul de resedinta pentru Robert Clabourn Hamilton in Romania. ”Clai” Hamilton nu poate locui legal in Romania pentru perioade mai lungi de trei luni in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman.

”Pe perioada somajului mi-am cautat de lucru, ceea ce nu e deloc usor pentru domeniul in care lucrez. Am incercat sa identific ce optiuni am avea sa fim din nou impreuna. In SUA si in Belgia era foarte clar ca relatia noastra este recunoscuta, in Romania situatia nu era clara si in acel context am scris autoritatilor romane, intreband cum poate Clai sa obtina drept de resedinta in Romania pe baza directivei europene privind libera circulatie. Raspunsul a fost negativ si am ajuns in fata instantelor”, a spus Adrian Coman.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

El a povestit o vizita pe care a facut-o la Consulatul Roman de la Bruxelles, in septembrie 2012, pentru a transcrie certificatul de casatorie belgian – unul dintre documentele necesare cererii de resedinta pentru sotul sau.

”Dupa ce le-am dat actele au inchis ghiseul. Au spus ca regreta, dar casatoria noastra nu este recunoscuta in Romania. Mi-au emis o adeverinta in acel sens. Nu am sa uit niciodata sentimentul de umilinta si de tristete pe care l-am simtit iesind dintr-o reprezentanta a Romaniei care exista acolo ca sa ne ajute pe toti. Pe mine nu m-au ajutat. Sunt un roman cu multa dragoste de Romania. Primul lucru pe care il spun despre mine este ca sunt roman. Cu mult drag m-as intoarce in aceasta tara, insa nu singur, nu fara omul care imi este partener de viata”, a spus Adrian Coman.

La randul lui, ”Clai” Hamilton a spus ca ii place Romania si ca spera ca relatia lor, bazata pe iubire, sa fie recunoscuta, la fel ca orice relatie de acest fel.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

”Imi place Romania, prietenii romani, cultura romaneasca, familia romaneasca. Am fost tratat cu multa caldura si amabilitate aici. Sper ca toata lumea sa poata recunoaste o relatie bazata pe iubire, la fel cum este oricare alta relatie bazata pe iubire”, a spus el, mentionand si ca in strainatate a putut fi alaturi de sotul lui, anul trecut, cand acesta a fost bolnav si internat in spital.

”Nu stiu ce s-ar intampla, in contextul romanesc, daca maine ajung in spital. Cine va fi el (Clai, n.r.) in fata autoritatilor romane? Va fi un strain cu pasaport strain”, a spus Adrian Coman.

Statul roman, reprezentat de Inspectoratul General pentru Imigrari si Ministerul Afacerilor Interne, refuza in baza prevederilor contestate din Codului Civil sa recunoasca efectele unui act de stare civila belgian care stabileste o relatie de familie intre doua persoane de acelasi sex. Codul Civil stipuleaza ca efectele relatiei de familie, chiar si in cazul sotilor de acelasi sex, trebuie respectate in contextul exercitarii dreptului la libera circulatie pe teritoriul Uniunii Europene.

Citeste si:
Mara Bănică este în doliu. A murit tatăl ei: „Te iubesc până la...
Mara Bănică este în doliu. A...

Prevederile legale din Codul Civil impiedica sotii Coman-Hamilton sa isi exercite dreptul la viata privata si de familie in Romania. Pe de alta parte, dreptul la viata privata si de familie este garantat de Constitutia Romaniei prin articolul 26 si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin articolul 8.

Instantele din Romania au avut nevoie de 3 ani pentru a hotari cine e abilitat sa judece cazul. Acesta a ajuns pe rolul Judecatoriei Sectorului 5, care a decis sa trimita la CCR exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Asociatia ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 si 4 din Codul Civil. Aceste prevederi interzic recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate, insa fara ca aceasta interdictie sa vizeze libertatea de circulatie a cetatenilor UE.

Citeste si:
În Germania, peste 70.000 de cupluri de același sex s-au căsătorit...
În Germania, peste 70.000 de...

”Exista doua scenarii – fie hotararea va fi una limitata, in care Curtea Constitutionala statueaza ca legea romana este deja clara si ca directiva europeana ar fi trebui sa se aplice de catre autoritatile romane in sensul in care sa se recunoasca statutul de membru de familie pentru ca legea romana recunoaste deja acest lucru. In cazul in care o hotarare de la Curte va fi in acest sens, asta inseamna ca autoritatile romane s-au incapatanat sa nu aplice o lege deja in vigoare, directiva europeana si Codul Civil, care deja recunoaste statutul de membru de familie pentru aceste familii”, a explicat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului, care reprezinta cuplul in fata instantelor inca din 2013.

”Sau este posibil sa avem o hotarare ceva mai larga, care sa spuna ca insusi alineatul din Codul Civil care spune ca nu sunt recunoscute pentru persoanele homosexuale casatoriile incheiate in afara tarii este un articol care, practic, incalca dreptul la viata de familie si la egalitate in fata legii prin faptul ca exclude de la protectia legala persoanele apartinand unei categorii bine definite doar prin identitatea lor sexuala. O astfel de decizie ar avea implicatii pe mai multe planuri pentru recunoasterea familiilor diverse in Romania”, a adaugat ea.

La randul ei, Romanita Iordache, vicepresdinte ACCEPT, a spus ca in acest caz este vorba despre o dubla ipocrizie – una juridica, alta sociala.

”Ipocrizia juridica este aceea ca statul roman pretide ca respecta directiva 38 si ca in felul acesta cuplurile, indiferent de felul lor, pot sa calatoreasca liber in spatiu european, asta in timp ce Romania este unul dintre ultimele sase state care nu au o forma legala de recunoastere fie a casatoriei, fie a parteneriatului intre persoane de acelasi sex si in timp ce in Codul Civil exista aceasta prevedere explicita de interzicere a recunoasterei casatoriei legal inregistrata in alte state. Pe de o parte raportam ca stam bine, realitatea juridica de aici este cu totul alta, dar este si ipocrizia publica in care suntem cu totii partasi. In mod constant condamnam cuplurile de acelasi sex si persoanele apartinand comunitatii LGBT ca fiind imorale, ca neavand nimic de contribuit la societate. Cand cupluri aleg ca din respect si dragoste sa isi intemeieze o viata impreuna, le negam aceasta optiune si le taiem viitorul”, a spus ea.

La conferinta de presa au fost prezenti si parintii lui Adrian Coman – Camelia si Liviu Coman. Mama romanului a spus ca spera ca decizia instantei sa ii permita sa ii aiba pe fiul ei si sotul lui alaturi de ea, in Romania.

”Am 68 de ani. Simt nevoia sa am copiii aproape si sa fiu ajutata. Ma intreb oare ce sanse au copiii sa le fie recunoscuta familia si casatoria, ca sa poata sa imi fie aproape. Eu chiar cred ca acest proces are o parte fericita pentru noi ca parinti, pentru ca ne-a jutat sa fim impreuna sa sustinem cauza copiilor nostri. Sper ca in intelepciunea sa, Curtea va delibera in asa fel incat eu sa simt cu adevarat prezenta, dragostea si ajutorul copiilor mei”, a spus Camelia Coman.

Adrian Coman, in varsta de 44 de ani, a povestit ca si-a dat seama ca este homosexual la varsta de 17 ani, iar procesul de acceptare a fost foarte greu si indelungat.

”Incepand de la varsta de 17 ani mi-am dat seama ca sunt gay, nu cunosteam atunci acest cuvant. Era in Romania comunista, in care nu existau informatii despre homosexualitate. Singura referinta pe care am gasit-o a fost una negativa intr-un dictionar. Acceptarea de sine a durat foarte mult timp, au fost ani in care nu am vorbit cu nimeni. Mi-a fost foarte de folos, la 24 de ani, cand am avut o bursa la Madrid, la acea vreme eram profesor de chimie si fizica intr-o scoala din Targoviste si dintr-un sat de langa Targoviste. A fost pentru prima data cand am cunoscut alte persoane gay”, a spus el.

Intors in Romania, Adrian Coman a activat in organizatii pentru drepturile omului, una dintre ele fiind asociatia ACCEPT, concentrata la acea vreme pe abrogarea articolului 200 din Codul Penal, pana in 2002, cand a emigrat in SUA.

Adrian Coman s-a stabilit in New York la varsta de 30 de ani, dupa ce a castigat la Loteria Vizelor. La scurt timp, l-a cunoscut pe ”Clai” Hamilton, in Central Park. Cei doi au locuit impreuna pana cand romanul a plecat la Bruxelles, pentru a lucra la Parlamentul European.

”In 2009 m-am mutat la Bruxelles, avand un contract la Parlamentul European. A fost o experienta extraordinara sa lucrez in inima Uniunii Europene dupa ce ani intregi facusem lobby pe langa Uniunea Europeana pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal. Acel contract s-a incheiat si am avut o perioada de aproape un an de somaj. Atunci aveam cam trei ani si jumatate de cand noi traiam despartiti. Clai a ramas la New York cand eu eram la Burxelles”, a adaugat Adrian Coman.

Conferinta a fost organizata, marti, de Asociatia ACCEPT, Asociatia ActiveWatch si Coalitia anti-discriminare, la Hotel Radission Blu din Bucuresti.

Miercuri, judecatorii Curtii Constitutionale se vor intalni pentru a discuta despre initiativa Coalitiei pentru Familie. Tot miercuri, sustinatorii familiilor gay sunt invitati sa iasa in strada, la Universitate, ca reactie la decizia CCR, oricare ar fi aceasta, potrivit Centrului Ceh din Capitala, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.