Social 14 Iulie 2016 17:15
Fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu a declarat, joi, pentru News.ro, ca situatia de la Spitalul de Arsuri din Capitala nu reprezinta un caz particular si ca au fost alocati de Comisia Europeana bani pentru modernizarea spitalelor si pentru a se construi noi unitati spitalicesti, dar, sustine el, noul Guvern nu ar mai fi alocat fonduri pentru aceste proiecte in acest an.

”Eu am fost unul dintre putinii ministri care a inceput sa faca programe pentru mari arsuri si am negociat cu Banca Mondiala pentru ca pana atunci nu se facusera, vad ca nici nu se continua, si, doi, am fost printre putinii care am spus ca trebuie modernizat Spitalul de Arsi, adica trebuie dati bani pentru echipamente, si am si dat. Banuiesc ca nu va imaginati ca plasa de tantari de acolo e neschimbata de pe vremea mea sau a nu stiu cui. Cred ca alea trebuie sa se schimbe o data la o luna”, a spus Banicioiu, intrebat de News.ro ce a facut in calitate de ministru al Sanatatii pentru rezolvarea problemelor de la Spitalul de Arsuri din Capitala.

Nicolae Banicioiu a sustinut ca, in perioada in care era ministru al Sanatatii, problemele de la Spitalul de Arsuri nu erau atat de grave ca in prezent.

”Nu cred ca erau probleme la nivelul acesta pentru ca incercam sa mentinem controlul la perioade foarte scurte si erau destul de bine monitorizati din punctul acesta de vedere. Dupa vizitele acelea am decis ca trebuie alocati bani pentru a schimba radical fata spitalului. Pana in 2015 nu aveau deloc aer conditionat si nici monitoare si stiu ca atunci le-au aprobat. De ce nu au continuat si in 2016? Ca inteleg ca nu au facut in toate saloanele. Daca continuau si in 2016 aveau in toate saloanele”, a spus Banicioiu.

El sustine ca in 2016 nu s-a mai alocat niciun leu de la Ministerul Sanatatii pentrru Spitalul de Arsi.

”Vorbim de un caz general, ca nu e caz particular. Eu am incercat ca toate spitalele din Romania sa le modernizez. Nu aveam cum sa reusesc intr-o perioada atat de scurta si cu constructii atat de vechi. De aceea am demarat si acel program de mari arsuri cu Banca Mondiala. Trebuiau continuate toate lucrarile de modernizare si de echipamente si inclusiv de plase de tantari. Au fost alocati bani exact asa cum a cerut conducerea spitalului”, a mai spus fostul ministru al Sanatatii.

Banicioiu sustine ca pentru Spitalul de Arsi au fost alocati bani care s-au cheltuit pentru echipamente de terapie intensiva, dar alocarile de fonduri pentru modernizarea unitatii au fost oprite anul acesta.

”Toate spitalele din Romania sunt vechi. Ultima lor reabilitare este din 2014-2015. Asta e realitatea. (...) Au fost alocati (n.r. - pentru Spitalul de Arsi) si s-au cheltuit in principiu pe echipamente, pentru ca nu aveam echipamente deloc in terapie intensiva. Lucrurile nu trebuiau oprite acolo si mai ales dupa Colectiv. Nu a mai dat ministerul niciun ban, din ce stiu eu. De ce? Nu stiu”, a mai spus Banicioiu.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Nicolae Banicioiu avertizeaza ca Romania ar putea pierde fondurile alocate de Comisia Europeana pentru spitale.

”Eu m-am dus la Bruxelles sa le spun ca spitalele noastre sunt vechi si trebuie luati bani. Si am luat 600 milioane de euro. Dupa ce am plecat, vad ca nu mai sunt utilizati. Mai avem putin si pierdem banii. Pana in 2020 trebuie facute licitatiile si trebuie terminate lucrarile. In 2017 suntem la limita”, a mai spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, ca prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arsi din Capitala, unde situatia este grava, el spunand ca a luat in calcul de mai multe ori inchiderea acestei unitati. El a spus ca la aceasta unitate sunt probleme grave de management si de personal insuficient si este inadmisibil ca dupa sase luni de la Colectiv sa nu fi invatat nimic.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, daca in acest moment se intampla in Romania un accident cu victime cu arsuri, pacientii trebuie trimisi in strainatate, pentru ca nu exista posibilitatea de a fi ingrijiti in tara, in conditiile in care la Spitalul de Arsuri din Capitala situatia este grava, iar la Sectia de arsi de la Floreasca toate paturile sunt ocupate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.