Social 8 Iulie 2016 17:17
In dosarul Mineriadei au fost audiati, in ultimele cinci luni, sapte suspecti, printre care Ion Iliescu si Virgil Magureanu, 18 martori, 455 de persoane vatamate, parti civile si succesori ai acestora, fiind programate audieri pana la sfarsitul lunii iulie, a anuntat, vineri, Parchetul instantei supreme.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au audiat, in cadrul actelor procedurale desfasurate in perioada 15 februarie – 7 iulie, sapte suspecti, 455 de persoane vatamate, parti civile si succesori ai acestora, precum si 18 martori.

De asemenea, au fost facute verificari in baza de date in cazul a 1.000 de persoane, fiind emise in total 850 de citatii. Procurorii au programate audieri pana la sfarsitul lunii iulie.

"Totodata, s-a efectuat continuarea analizarii probatoriului in vederea completarii acestuia, fiind derulate o serie de activitati specifice”, a precizat Parchetul instantei supreme.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in aceasta saptamana a fost audiat la PICCJ fostul presedinte Ion Iliescu, in calitate de suspect. Iliescu a fost pus sub acuzare in octombrie 2015, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, din iunie 1990 , soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, potrivit NEWS.ro.

Fostul director al SRI Virgil Magureanu a fost audiat joi, in dosarul Mineriadei. Virgil Magureanu a fost director al Serviciului Roman de Informatii din 26 martie 1990 pana la 25 aprilie 1997, cand a demisionat.

Prin ordonanta din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.

Citeste si:
Ion Iliescu, trimis în judecată după 33 de ani. Se reia dosarul...
Ion Iliescu, trimis în...

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior.

In dosarul Mineriadei a fost deja inceputa urmarirea penala, din octombrie 2015, pe numele mai multor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii. Anchetatorii sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Corneliu Diamandescu si altii au decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii.

Procurorii PICCJ i-au adus la cunostinta lui Ion Iliescu, in octombrie 2015, ca este urmarit penal pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990, stabilind atunci ca fostul presedinte sa fie din nou citat pentru a da declaratii.

In dosar au mai fost pusi sub acuzare Mugurel Florescu, Nicolae Dumitru, Emil Dumitrescu, Petre Petre, Vasile Dobrinoiu, Cazimir Ionescu, Cornel Burlec-Plaies si Gheorghe Dobre.

Citeste si:
Procurorul care a deschis dosarul "10 august" a fost trimis in...
Procurorul care a deschis...

De asemenea, fostii lideri sindicali, directori sau angajati la exploatarile miniere Aninoasa, Lonea Deva, Motru, Tebea, Petrila, Barbateni, Paroseni si Comanesti sunt acuzati de implicare in deplasarea minerilor la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.