Social 6 Iulie 2016 11:15
Zilele calduroase de vara au adus cu ele si aparitia insectelor, care ne inconjoara peste tot in aer liber, fie ca ne aflam in parc, in cautare de racoare, in curte, in padure, in tari exotice in vacanta sau admiram apusul soarelui de pe malul unui lac minunat.

Din pacate, acestea sunt nu doar nesuferite, ci chiar periculoase, piscaturile lor reprezentand o amenintare pentru sanatate, mai ales in cazul persoanelor care au alergie la ele. Doamna doctor Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie si colaborator al clinicii Hebra Dermatologie, ne asigura ca putem lua masuri eficiente si la indemana pentru a nu lasa suparatoarele insecte sa ne impiedice sa ne bucuram pe deplin de vara.

De cele mai multe intepaturile de insecte sunt doar dureroase si provoaca senzatia de mancarime, dar uneori ele pot fi grave. De exemplu, intepaturile de albine pot provoca reactii alergice, muscaturile de capuse pot transmite boala Lyme, iar tantarii pot transmite virusul meningitei West Nile. Respectarea catorva reguli de siguranta in aer liber pe timp de vara si nu numai pot fi de folos pentru a preveni astfel de probleme.

„Pentru a nu atrage insectele in timp ce ne aflam in aer liber este recomandat sa purtam haine deschise la culoare in culori neutre, cu maneci lungi si pantaloni lungi. In cazul in care iesirea are loc in padure sau in parcuri mai salbatice, purtarea unor sosete peste pantaloni cu rolul a impiedica fixarea capuselor se poate dovedi utila, la fel ca si incaltamintea inchisa si palariile cu boruri largi. Nu in ultimul rand, este recomandata folosirea unui produs anti insecte pe zonele de corp care raman neacoperite de haine”, recomanda doamna doctor Ana Maria Vlad, potrivit unui comunicat de presa remis 9am.ro.

Pentru ca cei mici sunt mai sensibili, este important sa fie acordata o atentie deosebita protejarii lor. Plasele antitantari, spre exemplu, vor oferi cea mai buna protectie pentru copiii sub 2 luni in perioada de maxima activitate a tantarilor, adica la apusul si la rasaritul soarelui.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Pentru a tine insectele la distanta poate fi eficient si un ventilator (un curent de aer de 5km/h impiedica tantarii sa zboare), precum si lumanarile cu lamaita, tortele tiki si led-urile sau lumina galbena pentru becurile exterioare. Pentru a diminua numarul de tantari din preajma casei este recomandata eliminarea surselor de apa statuta, cum ar fi ghivecele de flori, apa pentru pasari sau animale etc.

„Este foarte important ca odata incheiata plimbarea in natura, hainele si pielea sa fie controlate cu atentie pentru a indeparta rapid capusele, in cazul in care acestea exista. Trebuie verificate cu atentie pielea capului, gatul, precum si zonele mai putin accesibile din spatele urechilor, zona axilei, cea inghinala si gleznele, iar hainele purtate afara trebuie puse la spalat imediat. Capusele, spre exemplu, nu transmit boala daca nu s-au aflat pe piele timp de cel putin 24 de ore, astfel incat gasirea si eliminarea lor la timp este cel mai bun mod de a ne proteja impotriva infectiilor”, spune doamna doctor Ana Maria Vlad.

Citeste si:
Cum să alegi crema de față potrivită pentru tenul tău - recomandări...
Cum să alegi crema de față...

Zonele pe care a fost aplicat insecticidul trebuie spalate si ele bine cu apa si sapun dupa incheierea plimbarii, iar animalutele personale trebuie examinate si ele cu atentie.

Ce este recomandat sa nu facem

Desi produsele antiinsecte sunt sigure, este important ca folosirea lor sa se faca cu atentie si numai de catre adulti. In niciun caz copiii nu trebuie sa-si aplice singuri solutiile. Un adult isi va aplica produsul pe maini, dupa care va intinde produsul pe pielea copilului.

„Produsele chimice sunt deosebit de eficiente in alungarea insectelor, insa utilizarea lor pe termen lung ar putea prezenta riscuri, astfel incat este necesara citirea cu atentie a instructiunilor de pe eticheta, in special atunci cand produsul se utilizeaza la copii. Spre exemplu, nu este permisa folosirea de produse antiinsecte in cazul copiilor mai mici de 2 luni si nici a produselor cu mai mult de 30% DEET (N,N-dietil-meta-toluamide - un compus chimic folosit ca mijloc de protectie impotriva insectelor) pe piele, deoarece acestea pot fi toxice nu doar pentru cei mici, ci si pentru adulti. De asemenea, nu este recomandata folosirea de creme de fotoprotectie care sa contina si DEET; produsul de fotoprotectie trebuie aplicat la fiecare 2 ore, iar DEET la minim 4 ore”, atentioneaza Dr. Ana Maria Vlad, specialist dermato-venerologie.

Citeste si:
AUR vrea să interzică utilizarea insectelor în producția de hrană...
AUR vrea să interzică...

Dispozitivele antitantari, cum ar fi produse de tip clip-on, bratari antitantari, dispozitive cu ultrasunete - sunt ineficiente sau chiar toxice, astfel incat utilizarea lor trebuie realizata cu maxima atentie.

Sunt de evitat zonele cu stupi/cuiburi de viespi, precum si mersul desculti in iarba.

Usturoiul, suplimentele de vitamina B1 nu functioneaza impotriva insectelor, iar hainele mulate nu protejeaza deoarece tantarii pot intepa prin ele. La fel de putin indicate sunt si hainele inchise la culoare sau in culori vii, inflorate si parfumurile dulci si puternice, care au un efect contrar si atrag insectele.

Insectele iubesc bauturile dulci aproape la fel de mult ca si noi, asa ca trebuie sa fim in mod deosebit atenti atunci cand consumam lichide dulci in aer liber, mai ales din doze de aluminiu. Neputand vedea continutul dozelor poate fi inghitita accidental o albina sau viespe atrasa de lichidul dulce.

Citeste si:
Tratamente pentru combaterea şobolanilor, ţânţarilor şi căpuşelor...
Primăria Capitalei aplică...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.