Social 6 Iulie 2016 09:30
Candidatii la examenul de Bacalaureat sustin, miercuri, proba obligatorie a profilului, care include disciplinele istorie si matematica, ultima proba scrisa din sesiunea curenta, proba la alegere a profilului si specializarii, fiind programata vineri.

Accesul candidatilor in centrele de examen, unde sustin, miercuri, proba obligatorie a profilului (istorie in cazul elevilor care au urmat un profil uman, respectiv matematica in cazul celor care au absolvit un profil real) se face in intervalul 7.30 - 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie, reaminteste Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS). Examenul incepe la ora 9.00 si se incheie la ora 12.00.

Ultima proba scrisa, proba la alegere a profilului si specializarii, este programata vineri. In functie de cele doua criterii, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: biologie, chimie, fizica, economie, filosofie, geografie, informatica, logica si argumentare, sociologie si psihologie.

Pentru sustinerea probelor scrise, in cele 473 de centre de examen organizate, s-au inscris peste 137.300 de candidati din toate promotiile, potrivit datelor MENCS.

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 12 iulie (pana la ora 16.00). In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, in intervalul orar 16.00 - 20.00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 16 iulie.

Probele scrise de la examenul de Bacalaureat au inceput luni cu testarea la limba si literatura romana, sustinuta de 123.958 de candidati, respectiv 96,13 la suta dintre cei inscrisi. Alti 4.741 de de candidati nu s-au prezentat la examen, iar 70 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.

Peste 7.000 de absolventi de liceu au sustinut marti proba scrisa la limba si literatura materna de la examenul de Bacalaureat, la maghiara, germana, ucraineana, sarba, slovaca, turca, italiana sau croata.

Dintre candidatii inscrisi la Bacalaureat, aproape 115.000 sunt din promotia curenta, iar restul au absolvit anii trecuti, dar nu au promovat examenul.

Ce reguli trebuie sa respecte candidatii la Bacalaureat pentru a nu fi eliminati din examen

Candidatii care sustin Bacalaureatul nu pot intra in salile de examen cu manuale, dictionare, notite si insemnari care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul si de comunicare.
Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Ghiozdanele, posetele, sacose vor fi lasate de candidati intr-o sala de depozitare stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala stabilita, nu vor fi primiti in examen.

Candidatii care vor fi prinsi ca au asupra lor manuale, dictionare, culegeri, memoratoare, rezumate, ciorne, telefoane mobile, casti audio, mijloace de comunicare ce permite conectarea la internet sau la retele de socializare vor fi eliminati din examen, indiferent daca le-au folosit sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie ori de alte persoane.

In cazul fraudei sau a tentativei de frauda, candidatii sunt eliminati din examen, nu mai pot participa la probele urmatoare si nu mai au posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

Citeste si:
Candidații propuși la CCR vor fi audiați în Comisia juridică
Candidații propuși la CCR vor...

Candidati eliminati din examen pentru frauda sau tentative de frauda nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Examenul de Bacalaureat se desfasoara doar in salile in care sunt camere de supraveghere video functionale. Si in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise vor fi camere de supraveghere.

La probele scrise, comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea testarii. Daca intr-o scoala in care se sustine Bacalaureatul sunt constatate nereguli, fraude sau tentative de frauda ori daca exista sesizari, verificarea se va face pentru inregistrarile video din toate salile de examen din acea unitate, potrivit NEWS.ro.

Promovarea examenului de Bacalaureat

Absolventii de liceu promoveaza examenul de Bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii:
  • au sustinut toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si au obtinut unul dintre nivelurile de competenta - experimentat, avansat sau mediu;
  • au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;
  • au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de Bacalaureat.
Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.