Social 5 Iulie 2016 10:45
Caria dentara este boala cu cea mai mare raspandire, atat la copil, cat si la adult.

Din cauza durerilor si a complicatiilor pe care le provoaca, metodele de prevenire a acesteia au devenit o preocupare din ce in ce mai frecventa in ziua de astazi. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, aduce in discutie cele mai importante modalitati prin care putem preveni aparitia cariei dentara, asigurand totodata o buna sanatate a intregii cavitati bucale, prin intermediul unui comunicat de presa remis 9am.ro.

Cariile dentare pot afecta atat smaltul (stratul exterior al dintelui), cat si dentina. Acestea se formeaza atunci cand produsele alimentare care contin carbohidrati intra in contact cu dintii. Bacteriile care traiesc in gura digera aceste alimente, transformandu-le in acizi. Bacteriile, acizii, resturile alimentare si saliva se combina formand placa dentara, care la randul ei se lipeste de dinti. Acizii din placa dizolva suprafata smaltului dintilor, creand in dinti cavitatile numite carii.

„Odata ce aceasta cavitate a ajuns la dentina, dintele poate deveni sensibil, mai ales la contactul cu alimentele si bauturile dulci si alimentele acide sau calde. Daca dezintegrarea se apropie de pulpa dentara, isi face aparitia durerea si poate fi nevoie de analgezice pentru a o controla. Din fericire, acest scenariu poate fi prevenit prin respectarea unor reguli benefice pentru sanatatea dentara”, este de parere doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Alimentatia adecvata

O alimentatie corecta este necesara inca din perioada de formare a dintilor, pentru cresterea rezistentei smaltului dentar. Avand in vedere ca dintii incep sa se formeze inca din viata intrauterina si continua pana la 13-14 ani, este necesar ca femeile insarcinate sa aiba o alimentatie cat mai echilibrata, bogata in vitamine si saruri minerale, sa evite imbolnavirile pe timpul sarcinii, pentru a nu influenta negativ in niciun fel dezvoltarea copilului. Dupa nastere, copilul trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa, pentru a avea dinti sanatosi.
Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Alimentele actioneaza atat pe cale interna, prin asigurarea elementelor necesare formarii dintilor, cat si pe cale externa. „Unele alimente si bauturi, prin compozitia sau descompunerea lor produc acizi care ataca smaltul, producand astfel caria. Includem in aceasta categorie dulciurile, bauturile carbogazoase, alimentele acre (muraturi, otet, citrice), alimentele lipicioase care raman multa vreme intre dinti. Exista, insa, si numeroase alimente care ajuta la prevenirea cariei si pe care este recomandat sa le includem in alimentatie: laptele si branza, care reduc ph-ul acid, ceaiul verde, negru si alimentele verzi (spanac, broccoli), care impiedica aderarea bacteriilor, legumele si fructele tari, care curata dintii de alte resturi alimentare”, a completat doamna doctor Mihaela Dan.

Igiena corecta

Indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare este esentiala pentru prevenirea cariei, deoarece ph-ul acid creat de acestea scot calciul din smalt, slabindu-i rezistenta. Periajul dentar este recomandat sa aiba loc cel putin doua ori pe zi, mai ales seara, inainte de culcare, si trebuie completat cu folosirea zilnica a atei dentare in spatiile in care periuta nu patrunde, a dusului bucal si a apei de gura.
Citeste si:
Dinți albi și strălucitori: Cele mai eficiente metode de albire a...
Dinți albi și strălucitori:...

Folosirea atei dentare reprezinta cel mai eficient mod de a curata spatiul dintre dinti si de sub linia gingiei. Acest obicei poate preveni formarea placii dentare si deteriorarea gingiilor, a dintilor si a osului, daca este realizat corect, respectand cativa pasi simpli:

  • Se ia o bucata de 30 - 40 cm de ata dentara si se infasoara in jurul degetului aratator de la o mana, lasand liber aproximativ 5 cm de ata dentara
  • Folosind degetul mare si degetele aratatoare, ata se introduce intre dinti usor printr-o miscare de taiere
  • Ata dentara se curbeaza intr-o forma de "C" in jurul fiecarui dinte si sub linia gingiei
  • Ata dentara este miscata in sus si in jos, curatand laterala fiecarui dinte

Indreptarea dintilor cu ajutorul aparatului dentar fix sau mobil

Inghesuirile dentare nu permit patrunderea periutei sau a atei dentare pentru curatarea corecta a dintilor si astfel apar cariile. In acest caz, atat aparatul dentar fix, cat si cel mobil si-au dovedit eficienta in tratarea problemei.
Citeste si:
Mihaela Bilic dezvăluie măsura sigură și eficace împotriva...
Mihaela Bilic dezvăluie...

„De multe ori, pe parcursul tratamentului ortodontic, pe masura ce dintii se deplaseaza, sunt descoperite carii pe zonele care erau greu accesibile si care devin vizibile dupa alinierea dentara. Asadar, aparatul dentar nu are doar rol de imbunatatire a aspectului estetic, ci si de prevenire a cariei si parodontozei”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Sigilarea dentara

Aceasta metoda reprezinta umplerea santurilor adanci ale molarilor, in principal, cu un material asemanator celui de obturatie (plomba), pentru a evita ca in profunzimea lor sa se acumuleze resturi alimentare care sunt greu de indepartat si care ar produce caria dentara. Molarul de 6 ani este dintele cel mai frecvent afectat de carie, datorita faptului ca el erupe primul din seria celor permanenti, iar multi parinti si copii il considera tot dintele de lapte, care se va schimba. Din acest motiv si pentru ca se afla in spate, copii si parintii nu ii acorda multa atentie la periaj. Studiile arata ca sigilarea dentara il protejeaza si reduce foarte mult riscul aparitiei cariei dentare.

Fluorizarea locala

Daca efectele fluorului administrat pe cale generala (sub forma de tablete, apa cu adaos de fluor etc.) asupra intregului organism sunt controversate, nu exista insa nicio indoiala ca fluorul adminstrat local, sub forma de geluri aplicate periodic pe dinti in cabinetul stomatologic, intareste si protejeaza dintii fata de aparitia cariei, fara nici un fel de efecte secundare nedorite. De asemenea, pastele speciale cu calciu ajuta la remineralizarea zonelor de smalt slabite.

Controlul stomatologic periodic

Vizita regulata la medicul stomatolog are rolul de a asigura o igienizare profesionala (detartraj, periaj si air-flow), suplimentara celei efectuate acasa si de a depista in stadiu initial, uneori reversibil, orice problema dentara.
Citeste si:
Alimente sigure în timpul tratamentului ortodontic: ce poți mânca...
Alimente sigure în timpul...

In stadiile incipiente, cariile dentare nu prezinta niciun simptom, dar medicul specialist poate fi in masura in urma consultatiei sa identifice o cavitate aflata inca in stadiu incipient. Acesta este un motiv esential pentru care ar trebui sa vizitati cabinetul stomatologic cu regularitate, astfel incat micile probleme sa nu se transforme intr-o degradare avansata a dintelui, care ar fi mai dificil de tratat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.