Social 1 Iulie 2016 09:40
85% dintre angajatori considera ca numarul absolventilor invatamantului profesional este insuficient, iar 8 din 10 meseriasi sustin ca adevarata pregatire are loc in afara scolii, conform unui studiu derulat de OMV Petrom, parte din programul Romania Meseriasa.

Aproape 80% dintre romani nu respecta meseriile, iar 60% dintre meseriasi nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi, potrivit aceluiasi studiu.

Romania Meseriasa este initiativa OMV Petrom de sustinere a invatamantului profesional. Programul este dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Educatiei si este parte din proiectul national al Presedintelui Romaniei - Romania Educata.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in 2016, programul Romania Meseriasa isi propune sa continue dezvoltarea unor solutii durabile pentru educatia profesionala, prin consultarea angajatorilor, autoritatilor, institutiilor de invatamant si a publicului larg. Au fost planificate 3 grupuri de lucru in cadrul carora sunt cautate solutii pentru invatamantul profesional.

Programul a fost lansat in 2015, iar in cadrul lui a fost realizat un studiu pentru a identifica nevoile cu care se confrunta sistemul de invatamant profesional si tehnic. Studiul a acoperit toate partile interesate: peste 200 de companii care angajeaza meseriasi, peste 200 de meseriasi si 100 de elevi din invatamantul profesional, peste 1300 de persoane cu varste cuprinse intre 18-55 de ani, din mediul urban si rural (studiul a fost realizat de agentia Exact Cercetare si Consultanta)

„Ca reprezentant al unui angajator, dar si ca parinte, stiu cat de important e ca fiecare copil sa vada in scoala aleasa nu doar o optiune pentru 2-3 ani, ci un drum in viata. Am inceput anul trecut Romania Meseriasa din dorinta de a avea meseriasi profesionisti in Romania. Am participat la dezbateri lansate de autoritati, am organizat intalniri cu angajatorii si am pornit un studiu national, pentru a identifica principalele probleme. Exista o desincronizare cu piata muncii, probleme sistemice, dar si o lipsa de respect la adresa intregii categorii. Anul acesta, trecem la solutii: prin dialog cu alti angajatori in grupuri de lucru si proiecte de sustinere a viitorilor meseriasi. Invitam publicul larg si angajatorii sa ni se alature in acest demers.” - Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Concluziile studiului national asupra meseriasilor din Romania, a sistemului educational care ii formeaza, si a pietei muncii din acest sector sunt urmatoarele:

Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

Din perspectiva angajatorilor:

  • peste 65% dintre angajatorii din Romania considera ca nivelul pregatirii practice al absolventilor din scoala profesionala este slab si extrem de slab;
  • 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun ca invatamantul profesional este neadaptat cerintelor pietei;
  • principalele dificultati intampinate la recrutarea meseriasilor sunt: lipsa calificarii (in 65% dintre cazuri), lipsa experientei (64%) si lipsa de seriozitate a potentialilor angajati (65%);
  • 6 din 10 companii intervievate apeleaza la forta de munca necalificata pentru a acoperi deficitul de personal.

Din perspectiva romanilor, a meseriasilor si a meseriasilor in devenire:
  • doar 2 din 10 romani respecta meseriile si meseriasii;
  • 60% dintre meseriasi nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
  • o treime dintre meseriasii in devenire aspira la statutul de manager si la studii superioare;
  • 8 din 10 meseriasi intervievati sustin ca au fost formati in afara scolii profesionale- prin experienta directa, in campul muncii, prin indrumarea primita de la alti meseriasi, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.
Mai multe detalii pe taraluiandrei.ro, in sectiunea Romania Meseriasa.
Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.