Social 22 Iunie 2016 18:00
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunuri mobile si imobile ale fostilor ministri Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, in dosarul Rompetrol 2, in care sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu, complicitate la delapidare si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus, prin ordonanta din 7 iunie, extinderea si inceperea urmaririi penale fata de suspectii Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.

Bunuri mobile si imobile ale celor patru suspecti au fost puse sub sechestru, prin ordonante din 17 iunie, masurile asiguratorii fiindu-le aduse la cunostinta fostilor ministri, a anuntat miercuri DIICOT.

Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea au fost miercuri la DIICOT pentru a li se aduce la cunostinta sechestrul pus pe o parte din avere.

Fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu a declarat, la iesirea de la DIICOT, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal in cazul Rompetrol 2, “un dosar mamut, de peste un million de pagini”, dar nu a dat declaratie miercuri, urmand sa revina in alta zi.

Dan Ioan Popescu a precizat, pentru News.ro, ca procurorii i-au pus sechestru pe doua apartamente, pe terenuri pasune si pe conturi.

Fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu a fost in 17 iunie la DIICOT pentru a fi anuntat ca i-a fost pus sechestru pe avere.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, pe 31 mai, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Mihai Tanasescu, ministru al Finantelor in perioada 2000 - 2004, Dan Ioan Popescu, ministru al Economiei si Comertului in perioada 2003 - 2004, Sebastian Vladescu, fost inistru al Finantelor in perioada 2005 - 2007, respectiv in perioada 2009 - 2010 si Gheorghe Pogea, ministru al Finantelor in perioada 2008 - 2009.

Pe 24 mai, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a transmis Parchetului instantei supreme referatul si documentatia din care rezulta ca cei patru fosti ministri sunt suspectati de comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la delapidare.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

“In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice, Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul Economiei si Comertului, Popescu Ioan Dan, si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice", informa DIICOT, potrivit News.ro.

Procurorii precizau ca, la data de 24 octombrie 2003, in sedinta de guvern a fost adoptata OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozitiilor HG 555/2001 si a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevazute in cele doua acte normative.

Citeste si:
Din ce trăiește Liviu Dragnea acum, după ce averea i-a fost pusă...
Din ce trăiește Liviu Dragnea...

"In acest sens, de mentionat faptul ca nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentata pentru avizare Ministerului Justitiei la data de 27.10.2003, continutul acesteia fiind insa diferit de continutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normative”, mai arata DIICOT.

In dosarul Rompetrol 2, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator pe bunuri si actiuni ale companiilor Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions si Rompetrol Rafinare, pana la suma totala de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari si aproape 35 de milioane de euro.

Anchetatorii au dispus, in 22 aprilie, schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 14 suspecti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, inselaciune, delapidare, evaziune fiscala si complicitate la aceste fapte, precum si spalare de bani.

Citeste si:
Ucraina: Cine îl poate învinge pe Vladimir Putin/„Hibe” ale armatei...
Ucraina: Cine îl poate...

De asemenea, cei 14 suspecti sunt urmariti penal si pentru manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare “care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare, care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informatiei privilegiate”.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus introducerea in cauza ca parti responsabile civilmente a Kaz Munay Gas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, in 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati infractionale in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare, folosirea si insusirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidentierea in actele contabile ale societatilor pe care le controlau a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, spalarea sumelor de bani rezultati din activitatile infractionale si externalizarea fondurilor astfel obtinute din activitatile infractionale.

Citeste si:
ICCJ ii restituie lui Sebastian Vladescu lingorurile de aur si banii
ICCJ ii restituie lui...

Anchetatorii sustin ca grupul infractional a urmarit disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice (creantele Libia si Turkmenistan) delapidarea sumelor cuvenite bugetului de stat si insusirea acestora de catre persoane care faceau parte din grupul Rompetrol, in acest sens fiind adoptata in 2003 si o OUG prin care obligatiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, in valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel in care au fost deja condamnate 12 persoane si in care a fost judecat si Dinu Patriciu. In dosarul initial Rompetrol, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Rosca Stanescu, la doi ani si patru luni de inchisoare, si pe fostul ministru Sorin Pantis. la doi ani si opt luni de inchisoare, in ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare. In cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecatorii Curtii au incetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia si au lasat nesolutionata partea civila legata de acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.