Social 18 Iunie 2016 14:20
Dupa ce a participat la peste 1.500 de misiuni, un caine politist este casat, pentru ca si-a pierdut aptitudinile la cei 11 ani impliniti. La prima licitatie organizata de Politia Arad, ciobanescul german Jake a avut un pret de strigare de 200 de lei, dar nimeni nu s-a prezentat, iar politistul care i-a fost partener in ultimul deceniu spera ca il va putea lua definitiv acasa dupa urmatoarele doua licitatii, pregatindu-i deja o cusca noua.

Cainele politist, care a fost casat, a implinit 11 ani si nu mai poate face fata misiunilor. El si-a pierdut aptitudinile, iar procedurile cer ca patrupedul sa fie scos din inventar prin vanzare. Cel care i-a fost partener in ultimul deceniu, agentul sef adjunct Radu Vasiescu, nu se poate desparti de el atat de usor.

”Jake mi-a fost cel mai de incredere partener”

Cariera lui Jake a inceput dupa ce a fost antrenat in Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, una dintre cele mai mari unitati de profil din Europa, aici fiind antrenati, in fiecare an, sute de caini.

Inainte de a fi antrenati, cainii sunt selectati in functie de aptitudinile pe care le manifesta pentru diferite specialitati,precum insotire-patrulare, insotire-interventie, urmarire, detectare explozivi si stupefiante, descoperire cadavre, descoperire persoane surprinse sub daramaturi etc.

La inceput, Jake a fost un caine de urma, pentru criminalistica, dar dupa cateva luni s-a dovedit putin mai agresiv si a fost trecut la serviciul de ordine publica, pentru misiuni de insotire, patrulare, dar si pentru panda si prinderea infractorilor.

”Asa a ajuns la mine, in urma cu mai bine de zece ani, iar de atunci Jake mi-a fost cel mai de incredere partener pe care l-am avut in cariera. Cainele nu tradeaza niciodata. Imi doresc sa facem echipa in continuare, atat cat va trai”, a declarat agentul Radu Vasiescu pentru News.ro.

Jake a participat la peste 1.500 de misiun
i

Pentru un sac de mancare pe luna, Jake a fost disponibil partenerului sau 24 de ore din 24. Impreuna, au avut peste 1.500 de misiuni. Au fugarit si prins infractori, au patrulat in zone cu potential infractional mare pentru a asigura linistea, au stat nopti intregi la panda.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

Incoruptibil, Jake nu a ajuns niciodata la intelegere cu infractorii. Iar in cariera sa a prins multi, de la hoti, la autori ai unor atacuri violente.

”Inca de la primele misiuni s-a dovenit foarte eficient pe teren. Intr-o noapte, am efectuat o panda pentru prinderea unui barbat care si-a injunghiat un coleg de serviciu. Agresorul si-a uitat actele la locul fapei, asa ca banuiam ca va reveni pentru a le recupera. Cand si-a facut aparitia, Jake a reactionat imediat, l-a pus la pamant si l-a imobilizat pana cand i-am pus catusele”, povesteste Radu Vasiescu.

In toti anii in care au facut echipa, cainele politist a gresit o singura data fata de partenerul sau, reactionand dupa instinct: ”Patrulam pe faleza Muresului, iar un grup de tineri teribilisti se straduiau sa-l agite pe Jake, pe care-l tineam in lesa. Cainele a incercat sa scape, sa ii alerge, insa eu l-am tras puternic inapoi si s-a intors si m-a muscat de mana. A reactionat dupa instinct, dar si-a dat imediat seama ca a gresit. S-a pus jos, m-a lins pe pantofi pentru a-si cere scuze. Nu am suferit decat o rana superficiala”.

La ”pensionare”, Jake primeste o cusca noua

Citeste si:
Cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor România: „Aptitudini și...
Cine sunt cei 12 Faimoși de...

Agentul Radu Vasiescu spera ca nici la urmatoarele doua licitatii nu se va prezenta nimeni, pentru ca deja a construit o cusca pentru Jake, care este ”cadoul de pensionare”.

”Eu i-as fi cel mai bun prieten, pentru ca intre noi exista un atasament. Jake este membru al familiei, venea acasa de la munca odata cu mine, plecam impreuna la serviciu. Toti il iubim. Nici nu cred ca ar veni la licitatie cineva interesat sa duca acasa un caine batran, care s-ar acomoda greu cu alti stapani. Eu am mai avut o catelusa care a murit de batranete in urma cu o saptamana, asa ca Jake va avea toata atentia noastra”, spune Radu Vasiescu.

Dupa iesirea lui Jake din inventar, Politia Municipala Arad va mai ramane cu doi caini in serviciu, iar in judet mai exista 13, la posturile din orase sau comune mari, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.