Social 13 Iunie 2016 10:30
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 incept luni cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

La examenul din acest an care s-au inscris 137.344 de absolventi de liceu, dintre care 114.993 (71,23%) provin din promotia curenta, iar 22.351 (28,77%) din seriile anterioare, potrivit unei centralizari realizate de Ministerul Educatiei. Noutatea examenului din acest an este ca lucrarile elevilor vor fi corectate in alte judete doar daca aceasta decizie va fi luata de Comisia Nationala de Bacalaureat, iar primariile si comisiile de BAC vor fi obligate sa doteze toate salile de examen cu camere video-audio functionale.

Inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, dupa incheierea fiecarui examen scris, conform hotnews.ro.

MENCS precizeaza ca, in functie de forma de invatamant absolvita, elevii inscrisi in prima sesiune a bacalaureatului (toate promotiile) sunt distribuiti astfel: 133.410 - zi, 1.851 - seral si 2.083 - frecventa redusa. Potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), in anul scolar 2015-2016 exista inregistrati 161.448 de elevi in anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi si a XIII-a).

Bacalaureatul debuteaza cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A), testare care se va desfasura pe durata a trei zile (13-15 iunie).

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu a sustinut proba, relateaza hotnews.ro.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.