Social 1 Iunie 2016 10:20
Cercetatorii explica motivul pentru care nu putem sa ne odihnim corespunzator atunci cand mergem in vacanta, in vizita la un prieten, la rude sau oriunde altundeva, departe de domiciliu. Nu da vina pe asternuturi sau pilota, ci pe creierul tau foarte vigilent, noteaza cnn.com.

Cercetatorii de la Universitatea Brown au monitorizat recent somnul a 35 de persoane sanatoase si au descoperit motivul pentru care dormitul intr-un pat strain te face sa te intorci de pe o parte pe cealalta toata noaptea.

In cadrul studiului publicat in Current Biology cercetatorii au analizat undele cerebrale ale participantilor si au putut observa ca cele doua emisfere ale creierului au semnalat diferente. Pe de o parte, partea stanga a afisat semne de trezire, in timp ce partea dreapta a aratat semne de somn. Astfel, s-a constatat ca emisfera stanga, care ramane in alerta, actioneaza asemenea unui "ceas de noapte" in timpul somnului, ceea ce conduce la o sesiune de amanare a neimplinirilor.

"Mediul este atat de nou pentru noi, incat am putea avea nevoie de un sistem de supraveghere astfel incat sa putem monitoriza imprejurimile si sa putem detecta ceva neobisnuit", spune Masako Tamaki, unul dintre autorii studiului.

In plus, oamenii de stiinta au remarcat ca acest obicei este adesea afisat la animalele mai mari: partea stanga a creierului ramane vigilenta si este atenta la schimbarile ce ar putea surveni in noul mediu, in timp ce partea dreapta se odihneste in continuare, noteaza prevention.com.

Dezechilibrul dintre cele doua parti, insa, constituie motivul principal pentru care te trezesti obosit a doua zi, fara a te fi odihnit ca acasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.