Social 1 Iunie 2016 07:40
Primul centru privat de transplant renal, acreditat de Agentia Nationala pentru Transplant (ANT), a fost inaugurat, marti, la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, insa primele operatii vor fi facute de medici din Elvetia, doctorii romani urmand sa asiste la acestea.

”Centrul de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha” si-a primit numele in memoria profesorului Gilles Mentha, care si-a manifestat in numeroase randuri sustinerea pentru acest demers, dar si in onoarea parteneriatului pentru performanta pe care institutia l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acreditarea a fost un proces lung, care a inceput in anul 2012. "Obtinerea acreditarii este, inainte de toate, o reusita de care suntem mandri cu totii. Este, pana la urma, o confirmare a profesionalismului de care da dovada echipa Spitalului Sf. Constantin. Cu toate acestea, transplantul renal ramane o provocare profesionala pe care o tratam cu seriozitate si dedicare”, a spus dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei Chirurgie Generala la Spitalul Sf. Constantin.

In ceea ce priveste o colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, medicul a spus ca unitatii medicale i s-a cerut un istoric pe un numar de interventii, insa acesta deocamdata nu exista. "Speram ca anul viitor sa putem intra poate in finantarea CAS si atunci pacientii sa poata beneficia de decontarea CAS si noi sa nu mai fim nevoiti sa ne batem capul cum gasim finantare“, a mai spus dr. Moldovan.

Lista de asteptare in vederea interventiei chirurgicale de transplant a fost mai lunga, dar din cauza prelungirii procesului de acreditare ea s-a limitat la un tanar, primitorul, si sora lui, donatorul, care, in prezent, efectueaza teste si analize necesare pentru stabilirea compatibilitatii. Primul cuplu evaluat, mama (donator) – fiu, nu a fost 100% compatibil, motiv pentru care s-a cerut un ragaz de trei luni pentru repetarea unor teste.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul acestui centru, spune ca echipa de chirurgie va debuta cu transplantul renal de la donatorul viu urmand ca, treptat, aici sa se realizeze transplant renal de la donatorul aflat in moarte cerebrala, transplant hepatic, transplant pancreatic si multiorgan.

Medicul a mai spus ca primele operatii de transplant vor fi facute cu ajutorul medicilor de la Spitalul Universitar Geneva, Elvetia, unde s-a pregatit si echipa medicilor romani de la Spitalul Sf. Constantin.

Costul unui transplant renal este de aproximativ 25.000 de euro, insa primele operatii vor fi finantate prin Agentia Nationala pentru Transplant.

Activitatea centrului de la Brasov este tutelata de Centrul de Transplant din Geneva, iar la inceput, operatiile vor putea fi programate si vor putea fi realizate doar la pacientii care au un donor viu inrudit familial. "In primul rand pentru noi este un nou inceput. Am vrut sa ne alaturam eforturilor celorlalte centre pentru a da o sansa in plus pacientilor aflati in insuficienta renala cronica, dializati sau aflati in predializa. Ceea ce ne dorim noi este sa introducem trasplantul ca o activitate curenta, nu ceva extraordinar, ci ceva de zi cu zi. Partea financiara la momentul acesta necesita niste clarificari in sanul echipei. Bineinteles ca ne dorim ca transplantul sa fie gratuit, pentru pacient fiind dovada maxima de altruism, deci o astfel de activitate in mod normal vom incerca sa o facem fara participarea financiara a pacientilor, ci initial prin gasirea de finantari din partea oamenilor generosi prin fundatia pe care noi o patronam, dupa care prin accesarea Programului National de Transplant“, a spus dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei Chirurgie Generala la Spitalul Sf. Constantin, intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Tanarul care se afla pe lista de asteptare pentru transplant, Vasile Negrea, in varsta de 31 de ani, si care in prezent face dializa de trei ori pe saptamana, spune ca asteapta sa faca acest transplant inca din 2012.

"In 2012 am fost diagnosticat cu insuficienta renala acuta si mi s-a spus ca trebuie sa fac transplant renal pentru a renunta la dializa. Initial a vrut mama mea sa imi doneze un rinichi, dar nu am fost compatibili, iar urmatoarea a fost sora mea, am facut analizele si suntem compatibili. Urmatorul pas este sa scada anticorpii din organismul meu ca sa putem face transplantul“, a spus Vasile Negrea.

El a adaugat ca ar putea face o astfel de operatie la Spitalul Fundeni din Bucuresti, la Cluj sau la Brasov, dar a ales Spitalul Sf. Constantin din Brasov pentru ca are mai multa incredere intr-un spital privat, iar operatia este gratuita.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Desi si la Spitalul Judetean Brasov ar avea aceasta posibilitate, el nu vrea sa faca operatia acolo pe motiv ca i s-ar fi cerut spaga.

"Nu este neaparat vorba de costuri, pentru ca operatia este gratis. Insa conditiile de aici sunt mult mai bune, medicii sunt mult mai bine organizati si isi dau mult mai mult interesul decat la Spitalul Judetean“, a afirmat pacientul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.