Social 1 Iunie 2016 08:20
Anchetatorii de la Parchetul General au ridicat, marti, mai multe documente de la sediul Agentiei Nationale a Medicamentului, masura fiind dispusa in dosarul in care mai multi medici sunt suspectati ca faceau teste clinice pentru medicamente, fara stirea pacientilor folositi la testare.

Printre cele 26 de locatii in care procurorii de la Parchetul General si politistii au facut perchezitii, marti dimineata, se numara si sediul Agentiei Nationale a Medicamentului, au declarat surse judiciare. Purtatorul de cuvant al Agentiei, Anca Crupariu, a declarat ca institutia sprijina cercetarea parchetului si ca au pus la dispozitie toate actele si informatiile solicitate de anchetatori.

Paralel cu verificarile procurorilor, la sediul Agentiei Nationale a Medicamentului au fost marti si reprezentanti ai Corpului de Control al ministrului Sanatatii, pentru documente necesare intr-o ancheta a lor, au precizat sursele judiciare.

In dosarul de la Parchetul General se fac investigatii pentru suspiciuni de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale, anunta Politia Romana. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca in Bucuresti se fac verificari la Spitalul Militar Central si Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia.

"Perchezitiile sunt efectuate la mai multe unitati sanitare din Bucuresti si din judetele Arad, Cluj, Constanta si Dolj, unde isi desfasoara activitatea cei in cauza, precum si la sediile si punctele de lucru a cinci societati comerciale cu profil medical, care reprezinta interesele sponsorilor. De asemenea, sunt ridicate inscrisuri si probe de la 31 de unitati sanitare aflate pe raza judetelor Arges, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Oamenii legii au suspiciuni ca, printre altele, medicii ar fi derulat studii clinice pentru testarea unor medicamente pentru boli mentale, cu falsificarea consimtamintelor presupusilor voluntari.

"Astfel, medicii inclusi in derularea de studii clinice ar fi falsificat intreaga documentatie de evaluare a pacientilor - subiecti, fie prin falsificarea consimtamantului de participare la studiu acordat de catre pacient sau de catre apartinatorii acestuia, fie prin consemnarea in fisele de evaluare sau foile de observatii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia" , se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

In studiul pentru medicamente ar fi fost incluse persoane care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau, in alte situatii, medicamentul nici nu ar fi fost administrat.

"Ulterior, medicii ar fi prezentat catre sponsorul care a comandat studiul, respectiv societatile perchezitionate, documentele necesare avizarii si aprobarii punerii pe piata a respectivelor medicamente ce au facut obiectul studiului clinic", mai precizeaza anchetatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.