Social 31 Mai 2016 08:40
Apa potabila distribuita in orasul Bals prezinta depasiri permanente ale valorilor maxime ale amoniului de provenienta telurica si ale nitritilor, punand in pericol sanatatea celor care o consuma, potrivit DSP Olt.

In momentul de fata, compania de apa a orasului Bals, Apa Canal Oltetul, furnizeaza apa improprie consumului uman, apa ce poate fi folosita doar pentru spalat, potrivit Directiei de Sanatate Olt.

"Rezultatele acestei activitati de monitorizare de audit a calitatii apei potabile prin sistem centralizat in zona de aprovizionare reprezentata de orasul Bals se prezinta dupa cum urmeaza: apa bruta provenita din fronturile de captare Balaura si Pietris-Baldovinesti prezinta depasiri permanente ale valorilor maxime ale amoniului de provenienta telurica”, se arata intr-un comunicat transmis, luni, de catre DSP Olt.

Mai mult, in acest moment, cetatenii orasului Bals consuma apa cu o incarcatura de peste 20 de ori limita de nitriti maxim admisa de Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile.

Cu toate acestea, reprezentantii DSP Olt spun ca nu se recomanda sistarea sau restrictionarea furnizarii apei potabile in Bals.

"Din punctul de vedere al impactului asupra starii de sanatate publica a comunitatii Bals nu s-au inregistrat imbolnaviri hidrice cu caracter epidemic si nici intoxicatii acute cu nitriti la grupele de populatie vulnerabile. Masuri precum sistarea sau restrictionarea furnizarii apei potabile in zona de aprovizionare a orasului Bals ar crea un risc epidemiologic greu de controlat, de imbolnaviri cu transmitere hidrica mai mare decat riscul produs prin consumul apei cu paramentrii fizico-chimici neconformi(amoniu, nitrit) pentru grupele vulnerabile reprezentata de copii 0-1 an, in relatie directa cu utilizarea in prepararea hranei (lapte, ceai, supe) numai cu apa plata imbuteliata – certificata conform normelor sanitare in vigoare, in vederea prevenirii aparitiei cazurilor de imbolnavirii de tip methemoglobinemie acuta infantila (boala albastra a sugarului)”, se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Primar din Gorj, revoltat de sătenii care udă porumbul cu apă...
Primar din Gorj, revoltat de...

In schimb, Directia de Sanatate a propus producatorului si distribuitorului de apa potabila imbunatatirea sistemului de tratare, care la momentul actual are o singura etapa - dezinfectie chimica cu clor gazos.
"Efectele nedorite ale clorinarii necorespunzatoare, ineficiente, conduc la cresterea nitritilor (azotiti) peste valori maxime admise”, mai arata DSP.

De asemenea, alte recomandari vizeaza masuri de spalare, curatare, dezinfectie a bazinelor si procurarea echipamentelor de neutralizare a substantelor si eliminare a substantelor organice: amoniac, nitriti, nitrati.

Surse locale au declarat corespondentului MEDIAFAX ca problema apei neconforme din orasul Bals a ajuns si pe masa Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, insa nu au fost dispuse masuri suplimentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.