Social 28 Mai 2016 16:15
Romania poate trimite in 2017, in misiuni si operatii in afara tarii, 1.401 militari si civili din Armata Romaniei si 783 militari si politisti din Ministerul de Interne, s-a decis vineri in sedinta Consiliului National de Aparare a Tarii.
"Consiliul a aprobat fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, conduse de NATO, UE, ONU si OSCE in 2017. Armata Romaniei va putea participa cu 1.401 militari si civili. Iar in ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului national in anul 2017 sunt in numar de 783 militari si politisti, care vor putea fi dislocati in teatrele de operatii", a declarat presedintele Klaus Iohannis dupa sedinta.

In cadrul sedintei s-a analizat si avizat Strategia Militara, document care transpune in practica politica de aparare si securitate nationala, definind cadrul de dezvoltare a organismului militar pentru apararea armata a tarii in context aliat, avand la baza prevederile Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, ale Cartei Albe a Apararii si ale documentelor NATO si ale Uniunii Europene, scrie MEDIAFAX.

"Pornind de la potentialele riscuri si amenintari identificate la adresa securitatii Romaniei, Strategia stabileste misiunile Armatei Romaniei si nivelul militar de ambitie, pentru a caror indeplinire trebuie constituite, dezvoltate si mentinute capabilitati credibile, dar si sustenabile", a spus presdintele.


De asemenea, a fost aprobat in CSAT si Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.

"Scopul Programului este de a asigura capabilitatile necesare Armatei Romaniei pentru promovarea intereselor nationale si protejarea acestora in fata riscurilor si amenintarilor curente, in dezvoltare si in perspectiva, precum si indeplinirea angajamentelor internationale in planul securitatii si al apararii", a explicat seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.