Social 26 Mai 2016 10:28
Firma Hexi Pharma a transmis, miercuri, intr-un comunicat de presa ca nu a avut niciodata bacterii in dezinfectanti, cum s-a intamplat in cazul dezinfectantilor de la Romchim.

„Niciodata nu a plecat din fabrica Hexi Pharma vreun dezinfectant cu bacterii. De fiecare data, pe fiecare lot in parte, s-au facut teste, daca au fost probleme s-au identificat la timp, astfel incat sub nici o forma nu au ajuns produse cu bacterii catre orice fel de utilizator, fie el spital clinica sau persoana fizica”, a transmis Hexi Pharma intr-un comunicat de presa remis miercuri agentiei MEDIAFAX.

Mesajul vine dupa ce analizele de laborator realizate de catre medicii de la Spitalul Elias au aratat ca sapunul dezinfectant Maxil produs de firma Romchim folosit in spital, avea in 2014, doua milioane de bacterii pe milimetru.

In iulie 2014, un bebelus si un bolnav de cancer internati la Spitalul Elias s-au infectat, riscand sa intre in soc septic, din cauza sapunului lichid Maxil, folosit de personalul unitatii, care era contaminat cu doua milioane de bacterii pe milimetru, dupa cum au descoperit medicii spitalului. Directorul medical Dana Safta declara atunci pentru MEDIAFAX ca au descoperit atunci in analizele de sapun, bacteria Serratia marcescens. Medicii au trimis probe si la Institutul Cantacuzino si s-a confirmat existenta acelorasi tulpini in toate probele.

"Probele recoltate de la pacienti au confirmat ca tulpinile sunt identice cu cele izolate din sapun. Pacientii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, socuri septice. Nu am ajuns la o complicatie majora, dar nu poti utiliza un produs pentru dezinfectie care dupa utilizare incarca de nu stiu cate ori pielea chirurgului. Practic, prin spalare, eu, chirug, cu acest produs imi infectam tegumentele, asa mai bine nu ma spalam cu nimic ca oricum tegumentele erau mai curate decat cu «solutie antiseptica». La o solutie antiseptica incarcatura de germeni trebuia sa fie zero, iar la sapunul Maxil era de ordinul milioanelor", a declarat atunci Dana Safta.

Produsele au fost imediat retrase din spital, iar la urmatoarea licitatie, conducerea Elias a interzis firmei care le producea sa mai participe, acordand, in schimb, contractul pentru dezinfectanti tocmai firmei Hexi Pharma. Romchim a dat in judecata spitalul, dar a pierdut.

Citeste si:
Nu te abține niciodată din a strănuta. Ce ți se poate întâmpla
Nu te abține niciodată din a...

Informatiile au fost din nou scoase la lumina de jurnalistii Catalin Tolontan, Mirela Neag si Razvan Lutac in cadrul unei anchete ample publicate in ultimele saptamani in Gazeta Sporturilor. Medicii de la Elias au explicat pentru GSP ca practic, intr-o picatura de sapun lichid vorbim de 400.000 de bacterii, adica o substanta mai murdara decat apa de la chiuveta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.