Social 24 Mai 2016 12:48
Tinerii care doresc sa-si contruiasca in acest an o casa, pot beneficia de o serie de facilitati, conform legislatiei in vigoare.

Persoanele care au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, pot cere de la autoritatile locale, din localitatea de domiciliu, atribuirea unei suprafete de teren. Aceasta ar trebui sa fie gratuita, conform Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Terenul dat se poate folosi gratuit, cat timp exista constructia pe el, si poate fi achizitionat ulterior de la stat.

Prezenta lege reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Atribuirea terenului se face in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul", prevede actul normativ, cu precizarea ca atribuirea terenurilor este facuta intr-o anumita ordine de prioritate, in functie de criteriile aprobate de fiecare consiliu local, scrie avocatnet.ro

Cum se acorda aceste terenuri

Primul criteriu de care trebuie sa tina cont orice tanar care doreste un teren gratuit din partea autoritatilor locale este cel al localitatii in care locuieste, deoarece suprafata poate varia. De exemplu pentru municipii si sectoarele Bucurestiului, suprafata poate incepe de la 150 de mp si poate sa fie de maxim 300 de mp. In cazul oraselor suprafata poate varia intre 250 si 400 de mp, in timp ce in comune si sate, marja este ceva mai mare, variind intre 250 si 1.000 de mp.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti

Pentru a putea beneficia de acesta facilitate, exista niste conditii standard care trebuies indeplinite de catre solicitant. Varsta minima trebuie sa fie de 18 ani, iar cea maxima de 35. La data depunerii si la data rezolvarii solicitarii, trebuie sa nu detii in proprietate vreo locuinta sau vreun teren destinat construirii de locuinte, indiferent de localitate. Din pacate legea mai sus mentionata permite autoritatilor locale sa stabileasca si unele criterii suplimentare.

Pentru a afla ce acte sunt necesare in vederea depunerii cererii, citeste in continuare pe avocatnet.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.