Social 16 Mai 2016 13:16
O echipa internationala de cercetatori condusa de Harvard University a creat ceva ce poate fi cea mai buna inventie de pana acum – un sistem de diagnosticare rapid si ieftin a virusului Zika.

„Cresterea crizei globale cauzate de virusul Zika ne-a stimulat sa elaboram noi tehnologii si sa le folosim pentru a crea un aparat care poate diagnostica un pacient cu Zika in mai putin de trei ore”, spune biologul James Collins de la Harvard.

Tehnica este bazata pe un sistem anterior descoperit de Collins si coechipierii sai pentru a diagnostica Ebola si nu numai – ei pot detecta alti virusi ARN, precum SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), pojarul, gripa, hepatita C si febra West Nile.

Una dintre provocarile detectarii Zika este ca virusul apare in concentratii extrem de scazute in sange, urina si saliva. Ca sa treaca peste acest obstacol, mai intai, noul sistem amplifica mostrele ARN.

Odata ce virusul este amplificat, senzorul isi schimba culoarea daca este o potrivire, deci aparatul poate spune daca mostra contine Zika sau nu, scrie Descopera.

Ce este incurajator la dispozitivul de diagnosticare nu e doar ca pare a fi o metoda ieftina si de efect pentru a recunoaste Zika rapid. Cei care au descoperit asta – un grup format din cercetatori care lucreaza la sapte universitati diferite din Statele Unite si Canada – si-au unit rapid resursele (in doar sase saptamani) ca sa gaseasca solutia.

Cu atatea vesti proaste pe care le auzim despre Zika, este placut sa putem oferi cateva noutati pozitive despre acest subiect, precizeaza MEDIAFAX.

„Suntem un grup de academicieni nepregatiti pentru asta, dar am lasat totul si ne-am unit fortele”, spune Collins.

„O echipa din industrie sau un laborator guvernamental, pregatit sa faca asta, poate avea rezultatul in mai putin de o saptamana. Asta e potentialul platformei biologice”, a conchis cercetatorul.

Citeste si:
Invenția prin care un băimărean a redus factura la gaze și cu 70%
Invenția prin care un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.