Social 13 Mai 2016 18:15
Angajatii cu norma intreaga ar putea lucra 38 de ore pe saptamana, in loc de 40 de ore, fara a le fi diminuat salariul si cu posibilitatea de a opta pentru repartizare inegala a timpului de munca, potrivit unui proiect depus de liberalii Alexandru Peres si Dan Coriolan Simedru la Senat.

''Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi, de luni pana joi, iar vinerea este de 6 ore, si de 38 de ore pe saptamana, fara afectarea salarizarii aflate in plata'', potrivit initiativei legislative de modificare a articolului 112 din Codului Muncii, depusa de liberalii Alexandru Peres si Dan Coriolan Simedru la Senat.

Potrivit proiectului de lege repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este de 8 ore pe zi de luni pana joi si de 6 ore vinerea, cu doua zile de repaus si, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, angajatii ar putea opta si pentru o alta varianta de repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 38 de ore pe saptamana, informeaza MEDIAFAX.

Cat priveste modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 38 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate, acesta va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit sursei citate.

''Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariatii in lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare, dar nu in detrimentul muncii'', sustin initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.

Cei doi liberali dau ca exemplu statele europene care, ''pentru contracararea efectelor crizei economice resimtite de populatie'', au redus timpului de lucru si au flexibilizat programul de munca.

''Ar trebui ca si membri activi ai societatii romanesti sa beneficieze de aceste facilitati'', sustin initiatorii proiectului.

Potrivit expunerii de motive, ''astfel se asigura o protectie in plus sanatatii fizice si mentale a salariatilor inducandu-se, deopotriva, starea de bine si optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin cresterea calitatii si productivitatii muncii''.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Conform unei statistici Eurostat din anul 2005, inocata de cei doi liberali, media europeana (in 25 de state UE) este de 37,9 ore lucrate saptamanal, in timp ce in Romania numarul acestora este de 41,1 de ore de lucru pe saptamana.

Initiatorii mai argumenteaza ca familiile - in special cele cu copii - ar avea posibilitatea de a petrece mai mult timp impreuna.

Acestia mai invoca si un studiu realizat de University College London potrivit caruia salariatii care lucreaza multe ore se supun unui risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).

''Romania ocupa locul trei in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta AVC, cat si la mortalitatea secundara bolilor cardiovasculare. (…) Ingrijorator este ca incidenta AVC a crescut in randul persoanelor cu varsta de sub 30 de ani. 31% din numarul total de pacienti cu AVC au varsta cuprinsa intre 20-64 de ani, exact plaja de varsta a membrilor activi ai societatii, in crestere cu 6% fata de anul 1990'', potrivit expunerii de motive.
Suedia, Franta si Germania sunt printre tarile care au masuri privind reducerea duratei saptamanii de lucru si flexibilizarea timpului de munca fara reduceri salariale, mai spun initiatorii in expunerea de motive.

Citeste si:
Kaufland lansează campania de brand de angajator „E TIMPUL PENTRU...
Kaufland lansează campania de...

Senatul este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.