Social 5 Mai 2016 17:56
Magistratii Curtii de Apel Craiova au respins contestatia inaintata de patronul "Adevarul Holding" si Prima TV, Cristian Burci, la decizia Tribunalului Olt care i-a plasat pe inculpatii din dosarul ROMVAG sub control judiciar timp de 60 de zile.

Contestatii au formulat si Vilson Stancu, membru in Consiliul de Administratie al ROMVAG SA Caracal si apropiat al lui Burci, dar si procurorii DIICOT Olt, acestea fiind de asemenea respinse de catre magistratii Curtii de Apel Craiova. Magistratii Tribunalului Olt au apreciat ca devalizarea fostei intreprinderi de vagoane din Caracal, in urma careia 4.000 de oameni au ramas pe drumuri, reprezinta „un act managerial defectuos” al lui Cristian Burci, potrivit motivarii instantei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, din motivarea judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Olt reiese ca Burci a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, desi avocatul sau, Dan Apostol, a solicitat luarea masurii arestului la domiciliu.

„(...) in situatia in care judecatorul de drepturi si libertati va aprecia ca este necesara luarea unei masuri preventive, solicita luarea masurii preventive a arestului la domiciliu, apreciind ca ar fi suficienta si o alta masura mai blanda, respectiv, masura controlului judiciar, apreciind ca nu exista probe si nici indicii temeinice care sa sustina aceste acuzatii, iar pentru buna desfasurare a procesului penal trebuie sa nu se ia masura arestarii preventive, pentru a se putea face apararea cu inculpatii in stare de libertate, avand in vedere volumul imens de probe de administrat de catre aparare”, se arata in motivarea magistratilor.

In plus, judecatorul din Olt a apreciat ca prejudiciile aduse ROMVAG SA de catre Burci si de catre ceilalti inculpati, despre care anchetatorii spun ca formau un grup infractional organizat, pot avea ca explicatie „un act managerial defectuos”.

„Ori, asa cum se poate observa din continutul referatului cu propunere de arestare preventiva, organul de urmarire penala a invocat existenta unor prejudicii a caror cauza este explicata de inculpati printr-un act managerial defectuos , aparare pe care judecatorul de drepturi si libertati nu o poate inlatura in exclusivitate, in absenta unor mijloace de proba care sa contureze cu certitudine ca acesta este rezultatul activitatii infractionale ce constituie obiectul urmaririi penale”, mai arata judecatorul.

Cristian Burci a fost pus, pe 28 aprilie, sub control judiciar pe 60 de zile, de Tribunalul Olt, in dosarul in care este acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal. De asemenea, aceasta masura a fost luata si pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal si candidat UNPR la primaria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG si actual administrator special al „Adevarul”, Denisa Turcu, fost administrator special al „Adevarul”, si Vilson Stancu, membru al CA Romvag. Solicitarea procurorilor DIICOT a fost judecata, saptamana trecuta, de vicepresedintele Tribunalului Olt, judecatorul Liliana Oprea.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Potrivit procurorilor DIICOT Olt, cel care a cumparat ROMVAG de la statul roman, omul de afaceri Cristian Burci, incepand cu anul 2006, a initiat un grup infractional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primaria Caracal, dar si de alte opt persoane.

Anchetatorii arata ca membrii grupului condus de Burci au prejudiciat ROMVAG Caracal si bugetul statului prin abuz in serviciu si delapidare, in valoare de 7.099.000 euro si 3.811.756 lei, prin introducerea in circuitele comerciale de persoane si societati comerciale la care detineau actiuni sau erau detinute in totalitate de persoane apropiate, au reusit sa recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infractiuni, in cuantum de 18.099.000 euro si 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile si evidentierea in actele contabile a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, au creat un prejudiciu statului roman in suma de 25.646.825 lei.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Surse DIICOT Olt au declarat corespondentului MEDIAFAX ca Burci a devalizat fosta fabrica de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda „suveica”. Acesta si acolitii sai au infiintat un off-shore in Luxemburg care a luat de la societatea din Olt un imprumut care a ajuns la peste sapte milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.