Social 4 Mai 2016 16:32
Consumul de sucuri, chiar si cel de fructe, in cantitati mari, poate duce la diabet si obezitate, atrag atentia specialistii, statisticile aratand ca Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila, iar peste 11% din populatia tarii prezinta cazuri de diabet.

Persoanele care beau zilnic sucuri, chiar si de fructe, prezinta risc major de obezitate si diabet de tip II, atrag atentia medicii specialisti in boli de nutritie. Potrivit acestora, consumul de astfel de bauturi este cel mai obezogen factor, dupa consumul de dulciuri. “Pentru o persoana care obisnuieste sa bea 2,5 litri de suc pe zi e ca si cum i-ai da un sfert de kilogram de zahar cu lingurita. La 100 de mililitri de astfel de lichid avem 10 grame de zahar”, a declarat specialist in diabet si boli de nutritie medical Simona Tivadar pentru MEDIAFAX.

Medicii spun ca si la copii consumul de astfel de bauturi bogate in zahar promoveaza celule grase care genereaza obezitate si chiar diabetul.
“Este cu adevarat iresponsabil sa le dai copiilor astfel de bauturi. Am vazut copii sugari care aveau suc in biberon. Intr-un fresh de portocale, adica 500 de grame de fruct, avem 40 de grame de carbohidrati, echivalent cu patru felii de paine. Din pacate, oamenii nu socotesc ca si aceea, bautura din fructe, este o forma de zahar. Fructele sunt plicuri de zahar. Sucururile trebuie sa fie un consum intamplator ”, a mai adaugat medical Simona Tivadar.

Romania, locul II in Europa la obezitate infantila

Studiile recente arata ca Romania ocupa al doilea loc in Europa la cele mai multe cazuri de obezitate infantila. Specialistii sustin ca ar fi si din cauza faptului ca in Romania lipseste educatia nutritiva. “Sucurile trebuie sa fie un consum intamplator. Este dramatica situatia de la noi, in Romania am avut un boom, dupa ’89, am vrut sa gustam toate sucurile. Suntem pe locul doi in Europa la obezitate infantila iar acest fenomen a sarit in aer dupa Revolutie cand oamenii s-au repezit la orice ambalaj frumos. "Doza face otrava" in orice, s-a spus si inca este valabil ”, a mai declarat medicul.

"Diabetul zaharat afecteaza 11,6% din populatia adulta a Romaniei, adica 1,8 milioane de oameni", a explicat doctorul Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice pentru MEDIAFAX. Declaratia doctorului Serafinceanu se bazeaza pe un studiu din 2013 (Predator) care arata ca 11,6 % din populatia adulta, 20-79 de ani, din tara noastra sufera de diabet, in conditiile in care media europeana este de 8 %.

“Problema e ca nu ii cunoastem pe toti, noi spunem ca pentru un pacient cunoscut cu diabet, exista cel putin unul necunoscut. Acum, noi avem peste 700.000 de pacienti care primesc retete decontate de Casa de Asigurari” , a sustinut medicul Cristian Seranfinceanu pentru MEDIAFAX. In Romania, piata de bauturi nonalcoolice (carbogazoase si sucuri naturale) se ridica anual la peste 4,1 miliarde de lei, fiind vandute 1,6 miliarde de litri, conform datelor furnizate de unul dintre cei mai mari competitori.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Tufts si publicat in octombrie 2015 in revista “Circulation” sustinea ca 184.000 de adulti mor anual in intreaga lume din cauza consumului excesiv de bauturi bogate in zahar. Realizatorii studiului notau ca, doar in 2010, bauturile indulcite cu zahar ar fi ucis 6.450 de oameni de cancer, 45.000 de boli cardiovasculare si 133.000 de oameni de diabet zahar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.