Social 4 Mai 2016 12:06
Anii 1950 au facut populara dezvoltarea televiziunii, iar acesta a devenit refugiu pentru starile de tristete, amuzament si destindere sau lume magica pentru copii, dar la nivelul creativitatii, demonstreaza studiile recente, televizorul are efecte de regresie, scrie CSID.

Sursele de tehnologie, mass-media, joaca un rol primordial in viata individului din acest secol. Insa, alarmati de cresterea mediei orelor petrecute in fata micului ecran, oamenii de stiinta s-au apucat sa studieze care sunt efectele acestuia asupra noastra. S-a constatat, cu stupoare, in ciuda faptului ca televizorul ar putea fi considerat indispensabil, faptul ca acesta are efecte nocive asupra sanatatii dar si asupra proceselor psihice, precum creativitatea.

De fapt, televizorul inhiba gradul de imaginatie. Din cauza imaginilor pe care televizorul le prezinta, in acord cu o anumita poveste, creierul nu mai este nevoit sa isi creeze propriile sale poze, astfel, functia de imaginatie inhibandu-se si atentia fiind concentrata strict la ceea ce se arata deja. Fapt ce nu poate fi spus si despre romane, deoarece povestile acestora, lipsite de imagini, forteaza la crearea propriilor scenarii imaginative.

Potrivit CSID, o serie de studii care au testat nivelul de creativitate asupra copiilor in raport cu timpul de expunere la televizor au constatat faptul ca grupul al carui timp de expunere era mai ridicat, a obtinut un scor mult mai mic al creativitatii, spre deosebire de grupul al carui timp de expunere era mai scazut.

Cu toate acestea, sustin cercetatorii, pentru copiii societatii actuale, televizorul este necesar in dezvoltarea procesului imaginativ, dar este importanta calitatea informatiilor pe care acestia le absorb. Astfel, un copil care priveste o emisiune educativa, specifica varstei sale, poate dezvolta un camp imaginativ mai larg fata de un copil care priveste seriale sau filme care depasesc considerabil abilitatea sa de a percepe ceea ce se intampla, scrie MEDIAFAX.

Un alt motiv pentru care imaginile la care copiii sunt expusi atunci cand vine vorba de televizune, trebuie controlate, consta in faptul ca in perioada prescolara, copilul se hraneste din puterea de a imita ceea ce vede. Astfel, informatiile sunt asimilate intr-un ritm alert si reproduse aproape instant, cu precizie. Deoarece televiziunea produce foarte multe imagini cu tenta sexuala si violenta, gradul imaginativ al copiilor se va dezvolta in acest demers, ceea ce se va putea observa in timpul petrecut la joaca, cu colegii.

Citeste si:
Cum poţi programa aceeaşi reclamă cu video, imagini sau texte color
Cum poţi programa aceeaşi...

Chiar daca nu putem interzice copiilor privitul la televizor, avem puterea de a selecta informatiile la care ii expunem pentru o dezvoltare socio-emotionala armonioasa si pentru un grad de creativitate sanatos.

Exista beneficii, dar si riscuri ale utilizarii tehnologiei, in societatea contemporana, dar importanta este realizarea unei selectii corecte pentru a nu crea fisuri in evolutia copiilor si de asemenea, pentru a nu stagna propria evolutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.