Un sistem video integrat de supraveghere a tuturor lacasurilor de cult din Gorj, menit sa opreasca furturile din biserici, va fi implementat, in acest an, din banii enoriasilor, au anuntat reprezentantii Protoieriei Targu-Carbunesti.

Preotii din Gorj au decis, astfel, sa instaleze camere video si un sistem de alarma impotriva efractiei, astfel incat senzorii sa se activeze la orice miscare in interior, in timpul noptii.

”Am fost vizitati de o firma de consultanta pentru risc si urmeaza al doilea pas, implementarea cu camere video si sisteme de alarma, cu tot ceea ce trebuie sa aiba o institutie. Primul pas a fost facut. Fondurile vor fi suportate de la bietii enoriasi. Vor avea camere toate unitatile, toate parohiile din Gorj. Nu stim exact ce costuri implica, lucrurile acestea sunt la licitatie, nu se face nimic pe ascuns. Si primul pas tot prin licitatie a fost facut. Cei de la firma respectiva au fotografiat, au vazut ceea ce trebuie la fiecare unitate. Avem si biserici care au vizualizare inclusiv pe satelit, avem manastirile care sunt la fel vizualizate. Camerele ar rezolva si partea cu furturile. Acesta este si scopul. Sunt biserici monument istoric, izolate, noroc ca le apara Dumnezeu, ca dupa mintea oamenilor... O sa apelam si la consiliile locale, nu avem ce face, apelam la primarii, sa ne ajute, pentru ca biserica nu este finantata absolut de nimeni, decat de enoriasii sai. Camerele nu vor fi montate pe interior, ci pe exterior. In interior va fi doar sistem de alarma. Vor fi camere la intrare, pe partile laterale, la ferestre, cam doua trei camere la fiecare unitate”, a declarat protopopul Iulian Margineanu, din cadrul Protoieriei Targu-Carbunesti, din care fac parte 94 de parohii si cinci manastiri, printre acestea aflandu-se si Manastirea Polovragi.

Reprezentantii Mitropoliei Olteniei au confirmat ca investitia este necesara.

Ultimul caz de furt a fost inregistrat in Gorj, pe 15 martie, cand doi tineri de 26, respectiv 28 de ani, au sustras mai multe bunuri dintr-o biserica din comuna Lelesti. Suspectii au fost trimisi deja in judecata pentru furt calificat, dupa ce procurorii au stabilit ca au sustras din lacasul de cult o cununie din aluminiu pentru mire, doua cutii cu carbune si tamaie parfumata, o lingurita folosita pentru impartasanie si o cutie de argint cu moaste.

Reprezentantii Bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril s-au constituit parte civila in procesul de la Judecatoria Targu-Jiu.

In 2012, icoane vechi de sute de ani au fost furate din trei biserici din Gorj, iar autorii nu au fost prinsi.

”Este vorba de anumite locuri care, din nefericire, sunt pradate de catre hoti si lucrurile s-ar putea evita. Cu siguranta, implementarea unui sistem video este ceva care se impune. Sunt ispite, mai ales in perioada postului mare”, a spus Ionita Apostolache.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

In judetul Gorj sunt peste 180 de biserici, din care 119 din lemn si 65 de zid, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.