Cina cea de Taina este un moment cheie in istoria crestinatatii, iar acum s-a aflat ce a continut masa fiului lui Dumnezeu, inainte de a fi retinut.

O tocana cu fasole, miel, masline, ierburi aromate, un sos de peste, paine nedospita, curmale si vin au fost servite la Cina cea de Taina, momentul ultimei mese luate de Iisus in compania apostolilor sai inainte sa fie arestat de autoritatile romane din Iudeea, conform rezultatelor unui studiu recent cu privire la ce se manca in urma cu 2000 de ani in aceasta regiune geografica, informeaza Discovery.com.

In plus, mesenii nu stateau pe scaune, la o masa rectangulara, asa cum este prezentata scena in numeroase opere de arta, ci direct pe podea, pe niste perne, dupa obiceiul roman din acea perioada.

Urciuoli, care s-a specializat in istoria crestinismului timpuriu, alaturi de Marta Berogno, arheolog si egiptolog din Torino, isi prezinta rezultatele studiului in cartea "Gerusalemme: l'Ultima Cena" (Ierusalim: Cina cea de Taina).

"Punctul de la care am pornit in studiul nostru este ca Iisus era iudeu. El si discipolii sai erau la curent cu traditiile transmise de Tora privind mancarea", sustine Urciuoli.

Poate cea mai cunoscuta reprezentare a Cinei cea de Taina este cea realizata de Leonardo Da Vinci, insa aceasta reprezentare nu este corecta din punct de vedere istoric, conform lui Urciuoli.

"Pictura lui Leonardo isi are originile in secole de coduri iconografice. Reprezentand sacralitatea euharistiei, Cina cea de Taina are un puternic substrat simbolic care nu ajuta la reconstituirea istorica a momentului", a mai comentat Urciuoli.

Evangheliile mentioneaza doar painea si vinul, alimente cu puternica valoare simbolica, ce au fost servite de Iisus si de apostoli la Cina cea de Taina. Prezenta vinului in meniu i-a facut pe arheologi sa porneasca in studiul lor de la premisa ca aceasta cina ar fi fost una de sarbatoare, cu ocazia Pastelui iudaic, sarbatoare ce semnifica eliberarea din robia egipteana a poporului lui Israel. Aceasta ipoteza este sustinuta si de un pasaj din Evanghelia dupa Marcu in care se precizeaza ca aceasta cina a avut loc in perioada sarbatorii azimei sau a painii nedospite. Daca a fost o masa de sarbatoare, atunci este foarte probabil ca la masa sa fi fost servite mai multe feluri de mancare.

Citeste si:
Papa Francis: „Mulţi oameni plâng azi. Cerem Domnului harul de a...
Papa Francis, despre...

Conform lui Urciuoli si Berogno, la Cina cea de Taina ar mai fi fost servita o tocana traditionala iudaica denumita "cholent", din carne de miel, cartofi, fasole si orz, o fiertura din fasole gatita indelung la foc mic, masline cu isop, ierburi cu gust similar mentei, precum si ierburi amare cu fistic dar si haroset de curmale (o pasta dulce, de culoare inchisa, facuta din fructe si nuci).

"Ierburile aromatice si harosetul sunt tipice pentru Pastele iudaic, tocana cholent se mananca la ocazii festive, iar isopul era consumat zilnic", a mai sustinut Urciuoli, citat de Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.