In apropierea Pastelui, multi alegem sa tinem post, fie din motive religioase, fie pentru ca vrem sa ne detoxifiem organismul si renuntam pentru o perioada la carne, oua si produse lactate. Ce se intampla insa dupa aceasta perioada? Revenim la mesele copioase si consumam din plin alimente cu un continut ridicat de grasimi de origine animala sau vegetala, dulciuri si foarte multe oua. Toate acestea pot duce la cresterea nivelului de colesterol din sange.

Colesterolul este o substanta care ajuta la buna functionare a organismului, atunci cand se incadreaza in limite optime. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care il metabolizeaza si il inlatura din organism. Vasele de sange sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grasime. LDL-colesterolul sau „colesterol rau” este implicat in transportul colesterolului catre tesuturi. Daca este prezent in exces in organism, colesterolul se depune pe vasele de sange si duce la formarea unor placi de aterom, din cauza carora arterele se ingusteaza si isi pierd elasticitatea, circulatia sangelui fiind ingreunata. In timp, acest proces duce la aparitia unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Potrivit unui comunicat remis 9AM, mentinerea colesterolului la nivelul optim ne ajuta sa prevenim aparitia prematura a bolilor cardiovasculare si depinde intr-o masura foarte mare si de stilul nostru de viata, de alegerile pe care le facem in materie de alimentatie, miscare si stil de viata. Daca avem o alimentatie echilibrata, facem zilnic cel putin 30 de minute de miscare moderata, renuntam la fumat si limitam consumul de sare si de zahar, toate aceste alegeri ne pot ajuta sa crestem colesterolul bun si sa ne pastram tonusul fizic si psihic.

Aceste principii ar trebui sa le urmam pe tot parcursul anului, inclusiv in perioada sarbatorilor. Pentru pastrarea unui echilibru alimentar si pentru mentinerea colesterolului sub control, este indicat sa intercalam mesele copioase si consumul de alimente de natura animala, cu mese bazate pe alimente usoare, cum ar fi salatele. De asemenea, este recomandat sa limitam consumul de grasimi si bauturi racoritoare dulci, sa crestem consumul de fructe si legume proaspete si sa consumam alimente care contin grasimi bune, cum ar fi uleiurile vegetale si marine, nucile si semintele.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Asadar, nivelul colesterolului poate fi tinut sub control atunci cand cresterea lui este legata de stilul nostru de viata. Cu toate acestea, exista si situatii in care, in ciuda eforturilor noastre, colesterolul poate avea in continuare valori foarte ridicate. Acest fapt poate indica existenta unei afectiuni denumita hipercolesterolemie familiala.

Hipercolesterolemia familiala este o boala genetica transmisa ereditar. Defectul genetic face ca organismul sa nu poata elimina colesterolul din sange, ceea ce duce la cresterea alarmanta a LDL-colesterolului si, in timp, poate bloca functionarea arterelor inimii sau ale creierului, provocand infarctul de miocrad sau accidente vasculare cerebrale la varste foarte tinere, de 30/40 de ani. In cazul persoanelor care mostenesc aceasta afectiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulti si de peste 250 mg/dl la copii.

Citeste si:
Alimente incluse în meniul de sărbătoare pentru a reduce colesterol
Ce alimente trebuie să...

Fiind o afectiune ereditara, daca unul dintre parinti este afectat, copiii au probabilitatea de 50% de a mosteni boala. Cu toate ca aparitia hipercolesterolemiei familiale nu poate fi controlata, este foarte important ca ea sa fie depistata la timp. Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifesta printr-un simptom anume, de aceea singura metoda prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este in urma analizelor medicale specifice. Medicul este singurul in masura sa ne recomande analizele necesare, sa interpreteze rezultatele, sa evalueze situatia si sa puna un diagnostic. Daca ascultam recomandarile medicului, urmam un tratament corect si avem un stil de viata sanatos, hipercolesterolemia familiala poate fi tinuta sub control, iar riscul de infarct poate fi similar cu al unei persoane neafectate de aceasta boala.

Citeste si:
STUDIU Dacă bei cafea la filtru, ai șanse mai mici să faci infarct
STUDIU Dacă bei cafea la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.