Vinerea Mare (Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, Vinerea Patimilor) constituie o zi de mare doliu pentru intreaga crestinatate, intrucat se marcheaza ziua in care Domnul Iisus Hristos a murit pe cruce, pentru mantuirea intregii omeniri. Iata cateva traditii si superstitii legate de aceasta zi.

Vinerea Mare mai poarta si denumirea de Vinerea Seaca, intrucat in aceasta zi, femeile in varsta de la sat tineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la Biserica. Astfel, aceasta zi de doliu este cinstita in mod traditional prin participarea la Prohodul Domnului, slujba ce se tine in toate bisericile crestine, fiind amintite astfel toate patimile Mantuitorului.

De asemenea, in aceasta zi, Sfantul Epitaf este scos in mijlocul Bisericii, credinciosilor fiindu-le oferita posibilitatea de a trece pe sub acest epitaf pana in dupa-amiaza zilei de sambata, scrie traditii-superstitii.ro.

Iata cateva superstitii legate de aceasta zi.

1. Dimineata, se obisnuieste a se afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori pentru a se evita ca lighioanele sa se apropie.
2. In popor, exista credinta potrivit careia daca te vei scufunda de trei ori in apa rece, vei fi sanatos tot anul.
3. Se spune ca daca in aceasta zi ploua, anul va fi manos, iar daca vremea este buna, anul va fi roditor, scrie crestinortodox.ro.

4. Femeile nu umplu bors in acesta zi, sa nu se scalde Necuratul in el.
5. De asemenea, nu se coace paine, sau orice altceva in aceasta zi, pentru a nu se arde mainile Maicii Domnului.

6. In aceasta zi nu se toarce, nu se spala, nu se tese de teama de a o supara pe Sfanta Vineri.
7. Nu se coase pentru ca nu cumva sa orbeasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.