Medicii din Romania au parte de doua vesti foarte bune, care par sa reprezinte un semn ca situatia sistemului public romanesc de sanatate tinde sa se imbunatateasca.

In ultimii sapte ani, peste 100.000 de asistenti medicali au parasit Romania pentru a lucra in tarile occidentale. Incepand cu anul 2008, peste 20.000 de medici au parasit tara noastra din acelasi motiv. Nemultumirile cadrelor medicale care pleaca din Romania sunt legate de nivelul salarial si de conditiile precare din sistemul sanitar de stat.

Cele doua vesti bune de mai jos par sa ne ofere, insa, o noua perspectiva optimista asupra sistemului sanitar romanesc.

Cateva cifre ingrijoratoare care ne-au marcat pana in prezent

In Romania se afla 1,95 doctori la 1.000 de persoane, conform unor cifre publicate de balkaninsight.com, desi media europeana este de 3,18.

Sondajele arata ca 90% dintre romani sunt nemultumiti de conditiile din sistemul public de sanatate. Totodata, Romania cheltuieste pentru Sanatate mai putin decat orice alta tara din Uniunea Europeana: 4,2% din PIB in 2016, spre deosebire de Marea Britanie, care cheltuieste 6,9%, sau de Franta (9,4%).

Destinatiile favorite ale medicilor romani sunt Franta, Marea Britanie si Germania. Spre exemplu, 26% dintre medicii din sistemul britanic de sanatate nu sunt britanici, iar in 2014, 2.140 dintre acestia erau romani, noteaza theguardian.com.

Cu toate acestea, lucrurile par sa se imbunatateasca in Romania, dupa cum vom afla din randurile urmatoare.

O veste buna pentru medici

In trimestrul al doilea al anului 2015 au fost disponibile 6.000 de locuri de munca in sistemul medical romanesc, cifra fiind in crestere cu 25% fata de cea inregistrata in acelasi trimestru al anului precedent.

Din ce in ce mai putini medici ar putea fi, insa, tentati sa paraseasca Romania, datorita unei noi platforme de recrutare pentru personalul medical, lansata de MEDIjobs, unde absolventii de medicina pot gasi foarte usor o multime de joburi pentru medici.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

In prezent, pe platforma de recrutare sunt depuse peste 5.000 de CV-uri, la care se adauga 20 de CV-uri noi in fiecare zi. In plus, peste 300 de companii sunt prezente in cadrul platformei. Candidatii pot face turul video al clinicilor, al salilor de operatii si al aparaturii medicale, inainte de a aplica pentru un job. Practic, ei pot sa evalueze angajatorul inainte ca angajatorul sa aiba posibilitatea de a evalua angajatul.



Inca o veste buna pentru sistemul public de sanatate

Doi deputati PSD – fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si Corneliu-Florin Buicu au initiat, recent, un proiect de lege prin care propun cresterea anuala cu 25% a salariilor medicilor din sistemul sanitar public, timp de patru ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2017.

Peste 750 de milioane de lei ar costa anual implementarea unei astfel de masuri.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Proiectul de lege a fost initiat la doar cateva zile dupa ce guvernul Ciolos a transmis ca abandoneaza ordonanta de urgenta prin care sute de mii de bugetari, printre care si cei din sistemul medical, ar fi urmat sa primeasca mai multi bani incepand cu luna august.

Zona balcanica se confrunta cu probleme similare

Romania nu este singura tara care s-a aflat intr-o situatie ingrijoratoare pana in prezent: si medicii din Serbia incearca din rasputeri sa-si paraseasca tara pentru a lucra in Occident.

„Toti colegii mei incearca sa gaseasca o modalitate de a parasi tara. Nu exista un viitor in Serbia pentru specialistii in sanatate. Este aproape imposibil sa gasesti un loc de munca decent si, daca il gasesti, salariul este minim”, a declarat un farmacist sarb pe nume Ognjen Petrovic, conform einnews.com.

Cu toate acestea, in Serbia exista 3 medici la 1.000 de persoane, spre deosebire de Romania (1,95), insa problemele cu care se confrunta sistemul public de sanatate par sa fie caracteristice zonei balcanice.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Raiul medicilor a fost, pana acum, departe de Romania

Pe un forum american dedicat studentilor la medicina, studentdoctor.net, a fost pusa urmatoarea intrebare: „Care este cea mai buna tara in care poti sa lucrezi ca doctor/chirurg (si in care sa faci, de asemenea, un rezidentiat), la nivelul conditiilor de munca, al salariilor si al unui trai decent?”.

Raspunsul nu s-a lasat mult asteptat, iar un utilizator a notat: salariu – Marea Britanie; salariu/cost al nivelului de trai – Olanda; un stil de viata decent si un trai fericit – Italia si Spania; conditiile de munca – Suedia, Franta, Marea Britanie.

Insa lucrurile ar putea sa se schimbe si in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.