Parchetul General a finalizat ancheta in dosarul Colectiv, mai multe persoane, printre care si actionarii clubului, urmand sa fie trimise in judecata pentru ucidere din culpa, procurorii mentionand ca "in indolenta vecina cu intentia au impus conditii pentru atragerea unui public numeros".

"In indolenta vecina cu intentia, la organizarea spectacolelor, prin clauze contractuale inculpatii au impus repetat conditii de atragere a unui public cat mai numeros in beneficiul propriei societati, desi erau constienti de riscurile datorate spatiului impropriu si masurilor neluate privind situatiile de urgenta", arata procurorii intr-un draft al rechizitoriului.

Unul dintre cei prezenti in club a descris momentele de groaza din Colectiv si cum a incercat sa se salveze cu berea din sticla. “Am mers pe burta si datorita faptului ca aerul devenise irespirabil mi-am scos puloverul, l-am udat cu berea care o mai aveam in sticla si mi-am acoperit caile respiratorii. Cu toate acestea puloverul s-a impregnat cu miros de fum intr-un timp scurt. Am continuat sa ma tarasc pana cand am observat o fanta de lumina si m-am deplasat in directia respectiva, trecand pe langa persoane care erau intinse pe jos si gemeau. Se auzea cum cineva lovea in usa de acces si striga dupa ajutor. M-am indreptat in directia respectiva, usa a fost deschisa si cu suvoiul de multime am iesit si eu.”, se arata in declaratia unui tanar prezent in noaptea incendiului in clubul Colectiv.

Totodata, din declaratiile suspectului Moise Marian rezulta ca a incercat sa foloseasca extinctorul pus la dispozitie de debarasatorul Stanciu Viorel, mai inainte de inceperea spectacolului, insa a constat ca nu functioneaza, fiind expirat.

„Sub primul tablou electric, din incaperea notata cu litera C (n.n. compartimentul secundar din incinta salii de divertisment, situat pe partea stanga imediat dupa intrare), au fost descoperite cinci stingatoare care au fost analizate (…) ocazie cu care s-au constatat urmatoarele: primul stingator este model P6, cu pulbere, ultima verificare fiind mentionata in luna iulie a anului 2013, cu data de expirare in luna iulie a anului 2014; pe furtunul de evacuare se vad urme de substanta alba, ceea ce denota ca stingatorul a fost utilizat; manometrul indica lipsa presiunii. al doilea stingator este model G2, cu dioxid de carbon, ultima verificare fiind mentionata in luna iulie a anului 2013, cu data de expirare in luna iulie a anului 2014; nesigilat, fara manometru si furtun;(…) La distanta de 1,75m, fata de stalpul nr.1 de sustinere a plafonului, sub stratul de funingine de pe podea a fost descoperita o piesa metalica (marcata cu litera O), sub forma unei tije, prevazuta la un capat cu un cerc, avand atasat un rest colier plastic de culoare rosie. Aceasta piesa este posibil sa fie un inel de siguranta al unui extinctor”, se mai arata in draftul rechizitoriului, citat de MEDIAFAX.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

In dosar, procurorii mentioneaza ca, in incinta clubului Colectiv, exista un afis, intr-un loc vizibil, in care in care se anunta ca se interzice folosirea focul si a articolelor pirotehnice in cadrul clubului, inclusiv „spectacole cu foc deschis si jocuri de artificii”, masura despre care anchetatorii sustin ca era una formala, intrucat spectacole pirotehnice s-au folosit si in alte randuri.

"Desi formal s-a interzis folosirea focului deschis, in realitate inculpatii au permis utilizarea pe scara larga a acestuia in incinta Clubul Colectiv", sustin procurorii, precizand ca, pentru a asigura consumul de tutun, existau scrumiere “ inclusiv pe politele atasate stalpilor de beton armat tapetati cu spuma poliuretanica, precum si pe tot mobilierul clubului din spatiul public si administrativ”.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

De altfel, se mentioneaza in dosar ca si cei trei actionari au recunoscut ca cel putin intr-o ocazie, au permis si desfasurarea unor evenimente cu reprezentatie artistica ce includea folosirea focului deschis.

Astfel, procurorii au depus la dosar inregistrari de la alte concerte, evenimente care au avut loc in Colectiv, fiind folosit focul in alte show-uri. In acest sens, anchetatorii dau exemplu un evenimet din data de 07 aprilie 2014.

"Pentru exemplificare retinem ca fisierul „Watain - Outlaw Live In Club Colectiv Bucharest Romania 07-04-2014” contine imagini ce reprezinta o melodie cu durata de 4 minute si 13 de secunde, incinta fiind cea a clubului Colectiv si este special amenajata pentru sustinerea unui concert de muzica rock. Se poate observa ca pe scena sunt amplasate mai multe obiecte cu potential incandescent (lumanari, 2 altare in forma de trident, 2 sfesnice dispuse lateral fata de scena si 2 opaite incandescente dispuse lateral), iar scena este incadrata de o recuzita speciala, formata din mai multe paravane din material textil de culoare rosie, pentru a crea un impact vizual puternic. Se poate remarca faptul ca data concertului este 07.04.2014, iar obiectele cu potential incandescent sunt aprinse pe toata durata concertului. La momentul 00:24 al melodiei, se observa cum flacara sfesnicelor amplasate lateral fata de scena se dezvolta, ca urmare a unui impuls, si se propaga spre public si spre tavanul fals din material lemnos. Impulsul generat este de aproximativ o secunda, fiind sincronizat cu ritmul melodiei, fiind repetat de mai multe ori", explica procurorii.

Citeste si:
Cătălin Cazacu, surprins în club cu o altă femeie. Ce a avut de zis...
Cătălin Cazacu, surprins în...

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat ancheta in cazul Colectiv, urmand finalizarea rechizitoriului si trimiterea acestuia catre instanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.