Mai multi senatori PSD au depus la Senat doua proiecte, aflate in dezbatere publica, pentru modificarea Legii educatiei, prin care profesorii cu peste 25 de ani de experienta, isi pot reduce programul cu doua ore pe saptamana sau se pot pensiona la cerere cu trei ani mai devreme.

Profesorii cu experienta de peste 25 de ani isi pot reduce activitatea cu doua ore pe saptamana, fara sa le fie afectat salariul, potrivit unui proiect de lege, sustinut de 19 senatori PSD, printre care si fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, liderul senatorilor social liberali, Mihai Fifor, fostul ministru de Externe, Titus Corlatean, si senatorul UNPR Ioan Iovescu si senatorul independent Dan Aurel Ionita.

"Pentru personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, si cel din corpul profesorilor mentori (norma didactica de predare, invatare, evaluare – n.r.) se poate reduce cu 2 ore saptamanal, fara diminuarea salariului", potrivit proiectului de lege, precizeaza MEDIAFAX.

Initiatorii intentioneaza eliminarea sintagmei "cu "incadrarea in bugetul aprobat" din Legea educatiei referitor la reducerea orelor pentru profesorii care se afla aproape de pensionare pentru ca bugetul aprobat este insuficient, in peste 90% din scoli, "datorita modalitatii de stabilire a bugetului raportat la costul standard/elev".

"Vorbim de cadre didactice cu vechime, cu rezultate in perfectionare, care se apropie de pensionare. Consideram ca acestea au fost si motivele Ministerului Educatiei Nationale care, pentru anul scolar 2014 – 2015, a emis precizari conform carora se va aproba reducerea normei fara conditionarea de buget aprobat", sustin initiatorii in expunerea de motive.

Un alt proiect de lege, sustinut de aceiasi senatori, prevede ca "persoanalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii".

Initiativa legislativa e motivata de lipsa conditiei fizice sau psihologice a unor profesori de a mai preda, lucru care "se reflecta in rezultatele elevilor". De asemenea, initiatorii sustin ca profesorii care vor sa ramana la catedra pot face acest lucru inca trei ani dupa varsta standard de pensionare, potrivit legislatiei actuale.

Citeste si:
Profesorii sunt principala problemă a sistemului de educație din...
Profesorii sunt principala...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.