Deputatul PSD Aurelia Cristea a cerut Guvernului sa introduca un program national de tip Prima Baie, respectiv acordarea unei subventii de 200 de euro pentru amenajarea unei bai in locuintele care nu dispun de una.

Ea spune ca datele colectate in sustinerea acestei propuneri trag un veritabil semnal de alarma si nu pot fi ignorate de catre o tara cu pretentii europene, respectiv ca in doar 45% din gospodariile din Romania exista apa curenta in locuinta si ca doar in 28% din gospodarii exista un grup sanitar in interiorul locuintei.

"Beneficiarii principali ai unei astfel de masuri sunt gospodariile unde exista apa curenta si mai trebuie doar convertita o incapere in baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodarii, acest procent insemnand aproximativ 186.000 de romani, la o medie de 2,8 persoane/gospodarie. O estimare a costurilor minime de achizitie pentru obiectele sanitare si de igiena intima necesare echiparii unei bai functionale se situeaza intre 190 si 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casa, Primul Laptop) prin care sa fie acordata o subventie de 200 Euro pentru astfel de achizitii ar fi o abordare oportuna si cu rezultate concrete. Suma mentionata a luat in considerare bunurile care asigura functionalitatea unei bai", mai arata Aurelia Cristea.

Potrivit unui comunicat de presa semnat de deputatul PSD, in conditiile in care Guvernul Romaniei a lansat un intreg set de masuri incluse in Pachetul Integrat pentru Combaterea Saraciei, un astfel de program ar contribui la cresterea nivelului de trai, gradului de sanatate si indicilor privind igiena in mediul rural, potrivit MEDIAFAX.

''Imi exprim convingerea ca si aceasta propunere adresata zilele acestea Guvernului Romaniei sub forma unei interpelari isi va gasi un loc prioritar'', a precizat Aurelia Cristea. Ea propune ca programul sa fie etapizat pentru o acoperire optima, incepand cu anul 2017.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.