Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta proteste, luni si marti, in fata Guvernului, au declarat reprezentantii sindicatului.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta proteste luni si marti (18 si 19 aprilie), intre orele 15:00 - 17:00, in fata Guvernului, a confirmat presedintele FSLI, Simion Hancescu. Profesorii vor salarii mai mari, dar si indepartarea inechitatilor salariale existente.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a cerut, miercuri, demisia Guvernului Ciolos din cauza proiectului de ordonanta privind legea salarizarii si au anuntat proteste luni si marti, in fata Guvernului. Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca OUG privind legea salarizarii este o „gluma proasta” si ca profesorii care ar urma sa vina in sistem ar avea salarii si mai mici decat acum.

„Cu o asemenea gluma proasta de proiect de ordonanta, Guvernul ar trebui sa plece. Mie nu-mi vine sa cred ca s-au gandit la o asemenea varianta, sa propuna salarii pentru invatatori cu 800 de lei mai mici. Un invatator are maximum 2.700 de lei, daca trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitatie maxima in sistem. Cei care vor veni in sistem ar urma sa aiba salarii si mai mici decat sunt acum. Chiar daca vor retrage ordonanta, problema de fond ramane, nu si-au onorat angajamentele pe care le-au luat, ramane problema legii salarizarii”, a spus Hancescu pentru MEDIAFAX.

FSLI spune ca din grilele de salarizare propuse de Guvernul Ciolos, se constata ca pentru anumite categorii de cadre didactice si pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decat cele actuale cu 7% pentru educatoarele si invatatorii debutanti, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; cu pana la 29% pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii si cu 6% pentru profesorii debutanti, informatician IA si pentru administratorii financiari de gradul I.

„Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii care risca sa ramana la acelasi nivel pentru o perioada nedefinit de mare, din cauza modului in care este conceputa grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanti sunt “un indemn” pentru tinerii performanti sa fuga de invatamant”, atrag atentia reprezentantii profesorilor.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Totodata, sindicalistii spun ca „daca un salariu de 1.100 lei net al unui profesor debutant este mult prea mare si Guvernul Ciolos a inteles ca trebuie sa il reduca cu 6%, iar un invatator debutant trebuie sa primeasca salariul minim pe economie, FSLI cere ca actualul Guvern sa-si dea demisia de onoare. Un guvern care propune o astfel de grila pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri in dezvoltarea sistemului educational, pentru modernizarea bazei didactice a unitatilor de invatamant, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi sanse egale la un invatamant de calitate pentru toti elevii, trebuie sa plece”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.