In tara noastra, facturile de intretinere rapesc o mare parte din venituri intr-o gospodarie. Aceste cheltuieli depind de mai multi factori, precum suprafata locuintei, numarul persoanelor care impart apartamentul sau casa, dar si de materialele utilizate pentru constructia blocului sau a casei.

O analiza a Institutului National de Statistica citata de jurnalistii de la Wall Street, arata ca, in medie, costurile cu energia electrica si termica, gazele si serviciile de apa-canal si salubritate trec de 200 de lei de persoana in tara noastra. Aceste costuri reprezinta 28% din bugetul mediu al unei gospodarii, fapt care le plaseaza pe locul al doilea dupa mancare.

Unele investitii in locuinta ne pot ajuta insa sa reducem costurile de intretinere, iar cheltuiala se va amortiza in scurt timp. Iata ce investitii putem face in locuinta noastra astfel incat sa reducem cheltuielile de intretinere:

Izolarea termica, utila si vara si iarna

Tot mai multi romani vad izolarea termica drept o solutie rentabila de a-si micsora costurile la intretinere. In unele orase izolarea este chiar platita de primari, in vreme ce in altele, locuitorii blocurilor se asociaza pentru a izola tot ansamblul de apartamente.

Costurile cu izolarea termica se amortizeaza in circa 4-5 ani, motiv pentru care reprezinta o investitie pe care si-o asuma din ce in ce mai multi romani. Ea aduce o reducere a cheltuielilor de incalzire pe timpul iernii cu 30-40%, dar si o reducere considerabila a costurilor energiei electrice pe timpul verii, deoarece nu mai este nevoie ca aparatele de aer conditionat sa lucreze la fel de mult.

Izolarea termica presupune nu doar achizitionarea materialului izolant, ci si tencuiala sau adezivi. Costurile pentru ele difera in functie de suprafata, de calitatea materialelor, dar si in cazul in care izolatia se face la interior sau la exterior. Specialistii ne sfatuiesc sa alegem calitatea in detrimentul pretului. Este de preferat sa optam pentru solutii de o calitate superioara precum au aceste materiale de constructii, daca ne dorim rezultate cu adevarat bune si o rezistenta mai mare in timp.

Citeste si:
Ce servicii oferă o agenție funerară profesională și ce costuri...
Ce servicii oferă o agenție...

Inlocuirea ferestrelor vechi

Ferestrele vechi ne ard foarte mult la buzunar, iar inlocuirea lor este un prim pas prin care poti reduce cheltuielile de incalzire a casei pe timpul iernii si de racire a locuintei pe timpul verii. Impreuna cu izolarea termica a peretilor, schimbarea festrelor vechi cu geamuri termopan va genera un consum de energie injumatatit.

Usile de la balcoane sau cea de la intrare sunt si ele locuri prin care se poate pierde caldura, astfel incat odata cu ferestrele, ar trebui sa luam in calcul si schimbarea lor. Pretul orientativ pentru inlocuirea ferestrelor vechi cu unele termopan pentru un apartament de trei camere se situeaza undeva la 4.500 de lei, cu instalarea inclusa.

Instalarea unei centrale de apartament se amortizeaza in circa 3 ani

Debransarea de la sistemul central de incalzire si instalarea unei centrale termice proprii este si ea o investitie care duce la reducerea costurilor. Factura de gaz si curent electric a unui apartament cu doua camere, locuit de doi adulti si un copil, cu centrala proprie este mai mica cu circa 20%.

Citeste si:
Mihai Zmărăndescu regretă că a participat la Survivor România:...
Mihai Zmărăndescu regretă că...

Odata cu instalarea unei centrale de apartament, specialistii ne atrag atentia ca trebuie sa luam in calcul si instalarea unui termostat, care sa mentina o temperatura constanta in intreaga locuinta. Oprirea centralei cat timp familia nu este acasa nu este o solutie de economisire a energiei electrice si a gazului, ne atrag acestia atentia, deoarece centrala va lucra mai mult decat in mod normal atunci cand va fi repornita.

Modificari mici, cu un impact mare

Izolarea termica si instalarea unei centrale de apartament presupun un oarecare efort financiar, insa exista si solutii simple pentru a ne micsora facturile. Schimbarea tuturor becurilor din locuinta cu unele economice ne vor ajuta sa avem o factura mai mica la curentul electric. Un alt truc este scoaterea din priza a tuturor aparatelor electrocasnice atunci cand nu le utilizam, deoarece consuma curent si atunci cand sunt oprite, in special cele mai vechi.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Bineinteles, exista si trucuri care nu te vor ajuta sa faci economii foarte mari, insa sunt la fel de utile. Simpla oprire a apei ori de cate ori ne spalam pe dinti va duce la ceva economii lunare la apa. In timpul iernii, evitarea ca draperiile sa acopere calorifele este o alta metoda de a reduce cheltuielile. Economisirea apei de baie se poate face optand mai degraba pentru un dus. In acest fel consumul de apa este mai mic si cu 80% decat in cazul umplerii unei cazi.

Care ti se pare cea mai buna modalitate de a face economii la facturi? Ai apartamentul izolat? Ai simtit diferenta la facturi?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.