Camera Deputatilor a respins miercuri legea pensiilor speciale pentru alesii locali, in conditiile in care nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobare, PNL sustinand ca legea este neconstitutionala si ca PSD nu a tinut cont de observatiile CCR.

In favoarea legii s-au pronuntat 149 de deputati, 67 au fost "impotriva", 5 s-au abtinut si 4 deputati au refuzat sa voteze. Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat ca PNL nu va sustine proiectul de lege pentru ca nu s-a tinut cont de obsevatiile CCR, in conditiile in care judecatorii au declarat actul normativ neconstitutional, au stabilit ca legea discrimineaza intre categoriile de alesi si nu indica sursele de finantare pentru pensiile speciale.

"PNL isi mentine pozitia de a nu sprijini adoptarea acestei legi deoarece reglementarea are in continuare, din punctul nostru de vedere, caracter neconstitutional. In forma rezultata dupa reexaminare legea incalca paragraful 52 din motivatiile CCR curprinsa in Decizia 22/2016”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit deciziei CCR, citate de Andronache, Curtea Constitutionala constata ca prin acordarea acestor indemnizatii numai unor alesi locali, respectiv primari, viceprimari, presedintii si vice-presedintii de CJ, legiuitorul a incalcat articolul 16, alineatul 1 din Constitutie, stabilind un tratament juridic diferentiat in cadrul aceleiasi subcategorii juridice.

Andronache a mai spus ca PNL sustine ca textul legii ar fi trebuit sa specifice in mod exhaustiv aria de cuprindere a sintagmei „alesi locali”. „Proiectul de lege trebuia respins si redactat un altul care sa prevada modificarea cuantumului indemnizatiilor acordate alesilor locali aflati in exercitarea mandatului”, a mai spus liberalul.

La randul sau, deputatul PSD Florin Iordache a sustinut ca Parlamentul prin modificarile pe care le-a adus ar fi pus in acord legea cu Decizia CCR, definind cui se adreseaza si sursa de venit. „Prin modificarile care s-au facut la acest proiect de lege noi consideram ca s-a raspuns criticilor si deciziei CCR. Am definit foarte clar cui se adreseaza acest proiect de lege. Am definit ca se adreseaza primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vice-presedintilor de CJ, exceptand consilierii locali si judeteni. Astfel, a hotarat Parlamentul. In al doilea rand, intrarea din ianuarie este din 1 ianuarie 2017, practic am eliminat critica de neconstitutionalitate ca nu erau prevazute fonduri in buget. Tinand cont ca bugetul se adopta inainte de 1 ianuarie 2017, Parlamentul de la acel moment va tine cont si de observatiile si prevederile care trebuie ca acele consilii judetene sau locale sa isi plateasca un ales sau doi”, a sustinut deputatul PSD Florin Iordache.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Social-democratul a mai spus ca este discriminatoriu ca alesilor locali sa li se ceara performanta fara a le oferi „salarii decente”. „Din punctul nostru de vedere este discriminatoriu sa le cerem acestor oameni performanta si consideram ca actualul guvern tehnocrat vine si pune in concordanta cu promisiunile pe care le-a facut ca vom da salarii decente la primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de CJ. Noi consideram ca o astfel de lege este necesara si prin modificarile care s-au facut prevederile neconstitutionale au fost eliminate si legea este constitutionala poate sa mearga la Senat care este for decizional”, a mai spus Iordache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.