Social 7 Aprilie 2016 16:45
Romania si Moldova sunt doua tari infratite, insa despartite de istorie si contexte geopolitice. In lipsa unei uniri propriu-zise, romanii si moldovenii se unesc intr-un mod mult mai simplu, asa cum au facut-o oamenii de sute de ani incoace, cu ajutorul vinului. Este, de altfel, o unire mai puternica decat orice acord semnat de o mana de oameni de stat.

In ziua sarbatoririi a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, pe 27 martie 1918, si cu doar o luna inainte de celebrarea Podului de Flori de peste Prut, romanii au inceput o noua unire, insa nu una politica, ci una prilejuita de o sticla de vin. Niciun mars unionist sau declaratie politica nu pot sa exprime la fel de multe precum o face un gest firesc, al omului de rand, precum este oferirea unei sticle de vin.

Doua soiuri de pe ambele maluri ale Prutului, intr-o singura sticla de vin

Initiativa de unire cu ajutorul unei sticle de vin apartine Vinariei Purcari care a lansat recent pagina malurideprut.md. Accesand acest site, romanii isi pot trimite cate o sticla dintr-un vin care combina doua soiuri cu origini pe ambele maluri ale raului: Feteasca Neagra din Romania si Rara Neagra din Republica Moldova.

Feteasca Neagra, un soi cunoscut inca din perioada dacica si care isi are originea in lunca Prutului, are un nas dominat de coacaza neagra, scortisoara, prune uscate, mure si alte fructe de padure. Rara Neagra, la randul ei este si ea un soi aparte, cu note de ciocolata, cirese si prune si un gust cu nuante de rodii, fructe uscate si vanilie. Ambele sunt autohtone si se numara printre cele mai cunoscute soiuri ale acestor regiuni.

Cei care se vor inscrie pe site vor primi o sticla de vin „Maluri de Prut”, iar o alta va fi trimisa in numele lor pe celalalt mal, insotita de mesajul pe care si-ar dori sa-l transmita. Nu e nevoie de o adresa, sticla va ajunge la un roman de pe celalalt mal care a dorit, la randul sau, sa participe la aceasta initiativa.

Potrivit Agerpres, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, deja i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis o sticla de vin „Maluri de Prut”, in dorinta de a-si arata sprijinul pentru diversificarea pietelor de desfacere a vinurilor moldovenesti.

Si eticheta acestei editii are o poveste. Ea a fost aleasa de Vinaria Purcari printr-un concurs la care au participat 12 pictori. Publicul a votat si a ales eticheta pe care a considerat-o cea mai sugestiva pentru blendul dintre cele doua soiuri negre. Artistul a carui pictura a fost aleasa de public este Andrei Simanschi, un tanar din Chisinau.

98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Vinul Maluri de Prut a fost lansat chiar in ziua in care se sarbatoreau 98 de ani de la Unirea Romaniei cu Basarabia. In 27 martie 1918 a avut loc Marea Unire, un eveniment care a marcat istoria ambelor state si care a precedat unirea tuturor provinciilor romanesti intr-un singur stat, Basarabia fiind prima provincie istorica ce s-a unit cu Regatul Romaniei.

Sfatul Tarii, parlamentul Republicii Democratice Moldovenesti, a votat cu 86 de voturi pentru, 3 impotriviri si 36 de abtineri unirea provinciei cu Romania. Din pacate, aceasta stare a durat doar 22 de ani, pana in 28 iunie 1940.

Romania a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice prin care se cerea retragerea administratiei romanesti de pe teritoriul Basarabiei, ultimatumul fiind dat pe fondul unei Europe in plin Razboi Mondial. In 48 de ore, provincia a fost ocupata de Armata Rosie, iar teritoriul dintre Prut si Nistru nu a mai facut niciodata parte din Romania.

Citeste si:
10 mesaje pe care ar trebui să le lipim prin casă pentru a le vedea...
10 mesaje pe care ar trebui...

Este, asadar, o data a carei insemnatate nu o putem uita, acesta fiind si motivul pentru care Vinaria Purcari a inceput proiectul de unire prin vin in aceasta zi, ne-au declarat reprezentantii acestei crame.

Vinul, o traditie moldoveneasca

Republica Moldova are o industrie viticola bine dezvoltata. Din 145.000 de hectare de vie existente, peste 100.000 sunt utlizate pentru productia comerciala. In Moldova exista patru regiuni producatoare de vin – Balti, Codru, Comrat si Nistreana, care include si zona Purcari, cea mai veche crama din tara, si care dateaza din 1827.

Soiurile moldovenesti cele mai cunoscute sunt Feteasca Alba, Feteasca Regala, Rara Neagra, Feteasca Neagra, Plavaie. Soiurile straine care se cultiva in Republica Moldova sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec si Saperavi.

Ce parere ai despre aceasta unire prin vin? Ce mesaj ai transmite romanilor de pe celalalt mal al Prutului?

Citeste si:
Românii care găzduiesc ucraineni vor fi remunerați cu 70 de...
Românii care găzduiesc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.