Social 7 Aprilie 2016 10:28
Cei doi angajati ai firmei Black Cube arestati in Romania sub acuzatia de acte de intimidare a Codrutei Kovesi, procurorul-sef DNA, au fost solicitati de autoritatile romane sa investigheze acte de coruptie in institutii, ei reusind sa faca "progrese importante", sustine compania israeliana.

"In ultimele saptamani, compania desfasura un proiect in numele unor asociati ai institutiilor guvernamentale din Romania, in scopul colectarii de dovezi despre grave acuzatii de coruptie in sistemul institutiilor guvernamentale romane. In acest context, doi angajati care facusera progrese importante in acest caz au fost arestati", anunta compania Black Cube, conform Jewish Telegraphic Agency si publicatiei Times of Israel.

"Angajatii aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem increzatori ca adevarul va iesi la iveala in urmatoarele zile si ca cei doi vor fi eliberati", precizeaza compania israeliana Black Cube, specializata in consultanta in materie de securitate si in colectarea de informatii.

Procurorii DIICOT au anuntat miercuri ca doi cetateni israelieni - Weiner Ron si Geclowicz David - au fost arestati pentru transfer neautorizat de date informatice si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice intr-o presupusa tentativa de intimidare a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anuntat ca, in data de 3 aprilie, procurorii au dispus retinerea lui Weiner Ron si Geclowicz David pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice. Ulterior, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pe numele celor doi.

Sursa citata anunta ca exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv (Israel), cat si in Londra (Marea Britanie), impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii de infractiuni de hartuire si infractiuni informatice.

"In fapt, in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora", transmit procurorii DIICOT.

Reteaua era bine organizata, iar, potrivit datelor furnizate de procurori, casutele de e-mail ale unor apropiati ai Laurei Codruta Kovesi au fost accesate ilegal. "Weiner Ron raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, dupa ce, in prealabil, Geclowicz David era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail. In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron , introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept, respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei persoane vatamate", se arata in comunicatul DIICOT.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Persoanele care ar fi exercitat "actele de hartuire in vederea intimidarii" ar fi fosti agenti ai Serviciului de informatii externe al Israelului, Mossad, si aveau instructiuni clare sa nu o contacteze direct pe Kovesi, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Procurorul sef al Directiei Nationale Anticorutie, Codruta Kovesi, a declarat pentru MEDIAFAX ca presiunile presupusilor fosti agenti Mossad au reprezentat "o incercare nereusita de intimidare".

Surse apropiate anchetei au declarat ca persoanele interesate de informatii care o privesc pe Codruta Kovesi ar fi vizate in dosare penale si ar fi angajat firma Black Cube pentru a afla date despre procurorul sef al DNA. Black Cube este o companie care activeaza in domeniul colectarii de informatii, fiind fondata in anul 2010 de fostii ofiteri de informatii israelieni Dan Zorella si Avi Zanus.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.