Social 1 Aprilie 2016 16:47
Un focar de rujeola a fost confirmat de Ministerul Sanatatii, la Cluj si Bistrita, fiind vorba de 79 de cazuri din mai multe localitati unde copiii nu figureaza pe lista medicilor de familie si drept urmare, nu sunt vaccinati pentru a preveni imbolnavirea si raspandirea bolii.

Ministerul Sanatatii a confirmat un focar de rujeola la Cluj si Bistrita, fiind vorba de 79 de persoane care s-au imbolnavit pana acum, potrivit unui comunicat de presa al ministerului remis vineri agentiei MEDIAFAX.„Ministerul Sanatatii a cerut astazi (vineri) tuturor directiilor de sanatate publica mobilizarea, in regim de urgenta, desfasurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin impotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), in contextul aparitiei unui focar de rujeola cu 79 de cazuri confirmate in judetele Bistrita si Cluj. (...) Specialistii de sanatate publica au constatat ca zona afectata este reprezentata de mai multe localitati din judetul Bistrita Nasaud situate la granita cu judetul Cluj, in care exista comunitati unde copiii nu figureaza pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinati”, se arata in sursa citata.

De asemenea, ministerul mai face apel la personalul medical din teritoriu implicat in procesul de vaccinare al copiilor si la mediatorii sanitari, pentru a intensifica actiunile de vaccinare si de recuperare a copiilor nevaccinati. Ministerul solicita parintilor sa nu refuze vaccinarea si sa se prezinte cu copiii la medic.

„Pe toata perioada evolutiei focarului, directiile de sanatate publica implicate au intreprins masurile necesare pentru identificarea cazurilor, contactilor acestora si prevenirea imbolnavirilor. Astfel, au fost organizate actiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinati / nevaccinati”, se mai arata in sursa citata.

Rujeola este o boala infectioasa extrem de contagioasa caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata." Inca de la primele simptome, parintii trebuie sa se prezinte de urgenta la medic cu copilul pentru izolarea acestuia si prescrierea tratamentului adecvat bolii si prevenirea complicatiilor acesteia, printre care diareea (grava mai ales in cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita si decesul", sustine minsterul.

Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

„Oreionul (parotidita epidemica) este o boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de un virus care determina inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventa localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea in gat sau urechi, pierderea poftei de mancare, febra moderata, tumefierea glandelor parotide. Una din complicatiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale baietilor, complicatii ale pancreasului si ale sistemului nervos (meningita)”, potrivit comunicatului Ministerului Sanatatii.

De asemenea, rubeola este o boala infectioasa acuta eruptiva, in general benigna cand este contractata dupa nastere. Daca boala survine in primul trimestru de sarcina, infectia fetala determina malformatii congenitale ale fatului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul si rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR, mai atrage atentia Ministerul Sanatatii.

Citeste si:
Ginecolog trimis în judecată pentru vătămare, la 5 ani de la...
Ginecolog trimis în judecată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.